7 august 2020, 12:45

Noi descoperiri arheologice contrazic datele despre originea și vechimea oamenilor

Date genetice prelevate de la rămășițe aparținând a șapte persoane care au trăit în urmă cu câteva secole în provincia KwaZulu-Natal din Africa oferă o nouă și interesantă dovadă potrivit căreia specia noastră, Homo sapiens, ar fi mai ‘vârstnică’ decât se credea până acum, potrivit reuters.com.

Oamenii de știință au anunțat, joi, că au secvenționat genomurile a șapte indivizi, printre care se numără rămășițele unui băiat, care au trăit ca vânători-culegători în zona golfului Ballito, în urmă cu aproximativ 2.000 de ani. În urma analizei, ei au putut estima că separarea liniei de evoluție dintre Homo sapiens și grupurile omului primitiv s-a petrecut în urmă cu 260.000 — 350.000 de ani în urmă. Până recent exista credința predominantă potrivită căreia specia Homo sapiens a apărut cu circa 200.000 de ani urmă.

Homo sapiens a apărut în peisajul african după milioane de ani de evoluție umană care a cuprins o separare de linia de evoluție, petrecută acum 600.000 — 700.000 de ani și care a condus la formarea oamenilor de Neanderthal, o specie dispărută. Perioada dintre acea separare și până la apariția speciei noastre a avut o importanță deosebită.

”În această perioadă este posibil să se fi petrecut unele modificări genetice care ne-au făcut să fim ceea suntem astăzi, diferiți de, spre exemplu, oamenii de Neanderthal”, a declarat geneticianul Mattias Jakobsson de la Universitatea Uppsala din Suedia, coresponsabil în cadrul cercetării publicate în jurnalul ”Science”.

Există un larg consens în rândul oamenilor de știință potrivit căruia Homo sapiens își are originile în Africa. Însă, descoperirile recente au indicat că specia noastră nu a apărut într-o singură regiune, cum ar fi în estul Africii, ci în zone multiple — așa-numita origine pan-africană, mult mai complexă, ce pare a fi susținută de noile cercetări genetice, mai notează sursa citată.

 

[Sursă imagine: onedio.co]

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.