CITIRE

Noi modificări aduse actelor de stare civilă. Pări...

Noi modificări aduse actelor de stare civilă. Părinții nu vor putea da mai mult de 3 prenume copiilor

Ministerul Afacerilor Interne modifică actele de stare civilă, astfel certificatele de căsătorie plastifiate vor fi considerate nule, părinții nu vor mai putea da 3 prenume copiilor, iar mai multe acte civile trebuie completate și în format digital. Modificările reprezintă un nou proiect de lege ce este pus în dezbatere publică. În plus, scrie Profit.ro, acest proiect introduce și noi termene și proceduri.

Legislația actuală prevede că actele de naștere, de căsătorie și de deces se întocmesc în registre de stare civilă, în două exemplare, ambele originale, și se completează manual, cu cerneală specială de culoare neagră. Legea actuală menționează doar întocmirea în format electronic al celui de-al doilea exemplar ”de la data asigurării infrastructurii informatice necesare”.  Noul proiect de lege stabilește acum că ”Exemplarul I al actelor de stare civilă întocmite la misiunile diplomatice și oficiile consulare de carieră ale României pot fi completate și în sistem informatic”.

Va fi interzisă plastifierea certificatelor de stare civilă. În caz contrar, acestea vor fi nule: „Se interzice modificarea sau completarea fara drept ori plastifierea certificatelor de stare civila. Certificatele de stare civila plastifiate ori modificate sau completate fara drept sunt nule”, se mai arata in document.

Va fi stabilit un nou termen de întregistrare a nașterii, iar limita va fi de 3 prenume:  din a 30-a zi de la naștere și până la vârsta de 1 an a copilului, cu aprobarea primarului. Este, de asemenea, obligatoriu avizul conform al serviciului public comunitar județean de evidență a persoanelor numai după trecerea unui an de la data nașterii. În plus, părinților nu le va mai fi permis să acorde mai mult de 3 prenume copiilor.

Declararea decesului: În prezent, legea prevede că ”Declararea decesului se face în termen de 3 zile de la data încetării din viață a persoanei. În acest termen se cuprind atât ziua în care s-aprodus decesul, cât și ziua în care se face declarația”. Proiectul de lege elimină referința cu privire la includerea primei și ultimei zile de la deces, astfel că termenul de declarare a decesului va putea fi făcut în practică la cel mult 3 zile.

Termen mai scurt pentru aprobarea schimbării numelui: Conform noilor norme, termenul de emitere a dispoziției de admitere sau de respingere a cererii de schimbare a numelui este redus de la 60 zile la 30 de zile.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.