25 aprilie 2024, 3:28

Noi provocări pentru cercetătorii NASA. Nava spațială InSight a ajuns cu succes pe Marte

Nava spațială InSight, lansară de NASA , a ajuns cu succes pe planeta Marte. După o călătorie lungă și anevoioasă, echipajul a reușit să treacă cu brio peste „cele șapte minute de teroare”, care au venit în timp ce treceau prin atmosfera planetei roșii, acesta a reușit să aterizeze cu brio. Acum, principalul scop al astronauților este aceea de a examina întreaga suprafață a planetei.

Misiunea de a ateriza pe Marte se numără printre cele mai periculpase operațiuni de zbor spțial. Au existat de-a lungul timpului mai multe inițiative, dar cu toate acestea, oamenii nu au reușit să atingă suprafața acestei planete decât de 17 și au eșuat de 10 ori. Acest lucru a făcut ca inginerii să fie extrem de precauți în momemntul în care au intrat în coliziune cu atmosfera planetei, timp în care se pregăteau și pentru aterizare.

Cu toate acestea, aterizarea echipajului a fost aproape perfectă, atât solul cât și sateliții comunicând perfect cu baza de pe Pământ, exact așa cum a fost planificat.

Imediat ce s-a distanțat de capsulă, racheta InSight a intrat intr-o cadere liberă de aproximativ 77 de kilometri, în timp ce se afla în atmosferă, cu mult timp înainte ca echipajul să deschidă parașutele, care le asigura o aterizare lină și fără turbulențe. Această trecere de la mai mult de 12.000 ph până la aterizare s-a petrecut în doar șapte minute.

Inginerul șef al JPL, Rob Manning a afrimat pentru publicația The Independent că: „Acest lucru este fantastic, iar emoțiile sunt mereu aceleași.”

Inginerii NASA, aflați la controlul misiunii în laboratorul de propulsie Jet din California, au izbucnit în aplauze, în timp ce sateliții care au urmat InSight au raportat că landerul aterizează fără incidente.

„Aceasta este ceea ce speram și ne-am imaginat cu adevărat în mintea noastră”, a spus dl Manning. „Uneori lucrurile funcționează în favoarea ta.”

Călătoria dificilă pe Marte a fost urmărită de doi sateliți minusculi, care au călătorit pe aceeași rachetă și s-au detașat când echipajul s-a apropiat de Marte.

Aceste nave spațiale de dimensiuni mici au primit mesaje de la sonda InSight și le-au trimis înapoi pe Pământ, ceea ce înseamnă că inginerii ar putea vedea totul în timp real.

Imediat ce a sosit, InSight a trimis înapoi o fotografie făcută cu un aparat de fotografiat montat pe partea frontală a landerului. Mai mult decât atât, după ce se vor recupera din călătoria dificilă, membri echipajului vor ajunge să examineze, pentru prima dată, planeta Marte în adâncime.

 

Sursă Foto: .independent.co.uk

Echipajul va săpa solul și va încerca să ia semnele vitale ale planetei Marte. Se vor căuta în primul rând, temperatura și vibrațiile solului, urmând ca mai apoi rezultatele obținute să îi ghideze pe aceștia în formularea un ipoteze, în ceea e privește forma și compoziția nucleului planetei și se va urmări modul în care se înclină și să înțeleagă cum se întâmplă acest lucru.

Pentru aceste operațiuni complexe se va folosi o  gamă de echipamente diferite, inclusiv un seismometru și un burghiu care se va săpa sub suprafața planetei Marte, într-un mod care nu a fost niciodată încercat înainte. Kit-ul a fost realizat de o echipă formată din ingineri din întreaga lume. Cu toate noile date științifice descoperite în urma acestor cercetări, oamenii de știință speră că pot afla mai multe despre modul în care s-a format atmosfera marțiană și despre ce ar putea fi făcut din interior.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol