1 martie 2024, 17:30

Noi reguli împotriva fumatului în Franța. Cât va ajunge să coste un pachet de țigări

Guvernul francez a prezentat marţi un nou plan de luptă împotriva fumatului. Printre măsurile luate – noi creşteri ale preţului ţigărilor şi extinderea „spaţiilor fără fumat” pe plaje, în parcuri şi în proximitatea unităţilor şcolare.

Acest nou program naţional de combatere a fumatului în perioada 2023-2027 se sprijină în principal pe „consolidarea fiscalităţii şi pe interdicţiile legate de tutun”, a precizat ministrul francez al Sănătăţii, Aurelien Rousseau.

Obiectivul este, mai ales, acela de a preveni începerea fumatului, în special în rândul celor tineri, şi de a-i ajuta mai bine pe fumători să renunţe la acest viciu.

„Creşterea preţurilor este foarte eficientă, acest aspect face obiectul unui consens ştiinţific la nivel mondial”, a subliniat Aurelien Rousseau.

Cât costă un pachet de țigări

Numeroase mărci ating în prezent preţul de 11 euro pentru un pachet cu 20 de ţigări în Franţa. Preţul plafon va fi crescut treptat la 13 euro până la începutul anului 2027, cu o primă etapă de 12 euro în 2025.

Spaţiile fără fumat, indicate prin panouri, vor fi generalizate la nivelul tuturor plajelor, parcurilor publice, pădurilor şi în proximitatea unor locuri publice, precum unităţile şcolare, a anunţat Aurelien Rousseau, evocând posibilitatea unor amenzi, scrie The New York Times.

Pentru a-i sprijini pe fumătorii care vor să renunţe la fumat, tratamente de substituţie nicotinică vor putea fi prescrise de farmacişti.

După o scădere de o amploare inedită între 2016 şi 2019, fumatul s-a stabilizat în Franţa, însă inegalităţile sunt puternice în rândul fumătorilor în funcţie de mediul lor social.

Franţa număra în 2021 peste 12 milioane de fumători zilnici, reprezentând 25% din populaţia de 18-75 de ani. În rândul tinerilor, prevalenţa fumatului zilnic a scăzut semnificativ, de la 25% la 16% între anii 2017 şi 2021.

Fumatul rămâne principala cauză de mortalitate ce poate fi evitată, cu 75.000 de decese pe an. 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol