14 iulie 2024, 17:38

Noi speranțe în lupta cu cancerul uterin. Pe ce se bazează cercetătorii

Succesul vaccinării împotriva HPV oferă speranța că într-o zi cancerul de col uterin va fi eradicat complet.  O analiză Lancet realizată pe 65 de studii asupra a 60 de milioane de persoane a arătat o scădere a numărului de cazuri HPV.

Vaccinarea împotriva virusului papilloma, care provoacă cele mai multe tipuri de cancer de col uterin, a început cu un deceniu în urmă. De-a lungul timpului, acest lucru ar trebui să se traducă într-o scădere semnificativă și o posibilă eradicare a cancerului, declară cercetătorii din Trustul de Cancer de col uterin Jo, conform BBC.com.

Cercetarea s-a desfășurat în 14 țări cu venituri ridicate, inclusiv în Marea Britanie. Au fost analizate ratele HPV, plus cazurile de veruci genitale și celulele pre-canceroase din cervix. S-a comparat situația dinaintea vaccinării și după 8 ani de la vaccinare. Cazurile de HPV au scăzut cu 83% la fetele cu vârste cuprinse între 15-19 ani și cu 66% la femeile de 20-24 ani. De asemenea, cazurile de veruci genitale la băieți cu vârste cuprinse între 15-19 ani au scăzut cu aproape 50%.

„Noi vedem reduceri ale tulpinilor HPV și ale bolilor de col uterin.Vom vedea reduceri la femeile cu vârste între 20 și 30 de ani în următorii 10 ani”, a spus David Mesher. Profesorul Marc Brisson, de la Universitatea Laval din Canada, conform sursei menționate anterior.

El a spus că eliminarea cancerului de col uterin ar putea fi posibilă dacă se poate obține și menține o acoperire suficient de mare a vaccinării. Trustul de Cancer de col uterin Jo a declarat că rezultatele „au arătat clar” impactul vaccinării împotriva HPV: „Acest studiu susține dovezile în creștere pentru a contracara persoanele care nu cred că acest vaccin funcționează, ceea ce este acum extrem de încurajator. Speram cu sinceritate ca acest lucru va impulsiona increderea publicului in vaccinul HPV, astfel incat mai multe vieti pot fi salvate si ne apropiem de o lume in care cancerul de col uterin este un lucru din trecut”, a declarat directorul executiv Robert Music.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol