13 septembrie 2024, 11:31

Noi studii arată eficiența plasmei convalescente mai ales în cazuri severe de COVID-19

Revista americană New England Journal of Medicine a publicat datele studiului realizat de medicii americani, pe un număr de peste 3.000 de pacienți COVID-19, care au primit plasmă convalescentă.

Concluzia acestui studiu este că pacienții care au primit plasmă convalescentă cu titru mare de anticorpi anti SARS-COV-2 au avut un risc mai redus de deces decât pacienții care au primit plasmă cu titru scăzut de anticorpi (mortalitate de 22,3% față de 29,6%).

Astfel, medicii americani dovedesc încă o dată eficiența plasmei convalescente, dacă aceasta are o concentrație crescută de anticorpi.

Se obține o reducere relativă a mortalității de 25%, chiar în rândul pacienților COVID-19 cu forme severe.

Tot în această săptămână au fost publicate și date care arată că plasma convalescentă este cu atât mai eficientă cu cât este colectată de la donatori din aceeași arie geografică cu pacienții transfuzati.

Nu în ultimul rând, Revista The Lancet a publicat un articol în care autorii susțîn eficiența superioară a plasmei convalescente recoltate de la pacienți vindecați, care au primit minim o doză de vaccin ARNm. După vaccinare crește foarte mult titrul de anticorpi neutralizanti în plasma convalescenților.

Toate aceste studii publicate doar în ultima săptămâna arată cât de utilă este plasma convalescentă, mai ales în condițiile creșterii numărului de cazuri severe de COVID-19.

Plasma colectată de la persoane care au fost infectate anterior a fost folosită cu succes încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, pentru a trata dierite maladii, precum difteria, hepatitele A și B, dar și Ebola, scrie The Lancet.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol