19 aprilie 2024, 14:09

Noile variante ale coronavirusului pot duce la rezultate fals negative ale testelor moleculare

Abia acum lucrurile devin alarmante, căci, iată, Agenția pentru Alimente și Medicamente a SUA (FDA) anunță că variantele genetice ale SARS-CoV-2, inclusiv cea descoperită în Marea Britanie, pot afecta acurateţea unor teste moleculare COVID-19 şi să ducă la rezultate fals negative ale acestora. Ceea ce ar putea explica numeroasele anomalii la acest capitol înregistrate în timpul pandemiei, și care au stat la baza multor teorii ale conspirației.

Acuratețea testelor poate fi influențată

O analiză efectuată de FDA asupra a trei teste autorizate în regim de urgență în Statele Unite ale Americii a scos la iveală faptul că acurateţea rezultatului acestora poate fi influenţată de noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, deşi impactul nu pare să fie semnificativ.

Cele trei teste moleculare analizate sunt:

Accula SARS-Cov-2 Test

TaqPath COVID-19 Combo Kit

Linea COVID-19 Assay Kit

Prin urmare, agenţia americană recomandă personalului medical combinarea testării cu observaţiile clinice şi repetarea testării cu teste diferite dacă în cazurile respective este în continuare suspectată o infecţie cu SARS-CoV-2.

”Niciun test nu este perfect. Laboratoarele ar trebui să se aștepte la apariția unor rezultate false chiar și atunci când se utilizează teste SARS-CoV-2 foarte precise. Prevalența variantelor genetice poate varia la orice populație și poate duce la mai multe rezultate fals negative decât ne așteptam”, avertizează FDA.

IATĂ AICI TEXTUL COMUNICATULUI FDA

Noua tulpină, și în România

Varianta și mai contagioasă a SARS-CoV-2 a fost semnalată inițial în Marea Britanie, dar ulterior s-a extins în mai multe țări, ultima pe listă fiind Canada. România nu face nici ea excepție.

Primul caz de COVID-19 cu noua tulpină din Marea Britanie a fost confirmat în România, a anunțat Ministerul Sănătății. Este vorba despre o femeie din Giurgiu care nu a călătorit în străinătate și care nu este internată, având o formă foarte ușoară și fiind tratată la domiciliu, a confirmat medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, pentru HotNews.ro.
 
„Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte”, arată Ministerul Sănătății.
Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie, conform metodologiei în vigoare, mai precizează reprezentanții Ministerului Sănătății.
„Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor. Doar astfel salvăm vieți și ne putem proteja”, subliniază reprezentanții Ministerului Sănătății.
Potrivit medicului Cătălin Apostolescu, este vorba despre o tânără de 27 de ani din județul Giurgiu, internată pe data de 3 ianuarie, care nu a avut nevoie de tratament în spital și se tratează în prezent la domiciliu. Ea are o formă foarte ușoară de COVID-19, a precizat el pentru HotNews.ro.
„Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită”, a declarat medicul Cătălin Apostolescu. Declarația privind confirmarea noii tulpini fusese făcută inițial de medicul Cătălin Apostolescu la B1 Tv.
Europa trebuie „să facă mai mult” în fața „unei situații alarmante”, din cauza circulației în regiune a unei noi variante, mai contagioase, de coronavirus, detectată inițial în Marea Britanie, a avertizat joi conducerea regională a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Potrivit estimărilor, noua tulpină „ar putea progresiv să le înlocuiască pe celelalte aflate în circulație în regiune, cum se observă deja în Regatul Unit și din ce în ce mai mult în Danemarca„, a spus directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge.

Marius Geantă, co-fondator și președinte al Centrului pentru Inovație în Medicină: Trebuie ca numărul testelor PCR efectuate zilnic să crească

Identificarea tulpinii B.1.1.7, în premieră în România trebuie să crească nivelul de alertă epidemiologică, având în vedere că se transmite cu până la 70% mai repede și, conform datelor de până acum, primul caz este rezultatul transmiterii comunitare.
Unele tipuri de teste PCR pot ridica suspiciunea prezenței tulpinii B.1.1.7 (mai precis, una dintre modificari – deleția 69/70), notează Marius Geantă, co-fondator și președinte al Centrului pentru Inovație în Medicină.
”Implicit, pe termen scurt, ca prim palier de supraveghere epidemiologică, este nevoie ca numărul testelor PCR efectuate zilnic să crească și să fie folosite kit-uri potrivite.
Apoi, trebuie introdus pe scara extinsă un nou palier diagnostic.
Testele PCR care indică suspiciunea trebuie să fie urmate de testarea prin secvețiere Sanger sau, mai potrivit, secvențiere de nouă generație (NGS) pentru a confirma/infirma prezența tulpinii B.1.1.7.
Pe termen mediu (câteva luni), trebuie implementat un sistem de secvențiere reflexă a SARS-CoV-2, conform unui algoritm, a cel puțin 10% dintre probele pozitive (pentru a identifica nu doar B.1.1.7, ci și alte variante și tulpini care vor mai apărea).
Generarea, colectarea și analiza acestui tip de date ne vor ajuta să creștem rezoluția imaginii pandemiei în România și să putem lua decizii bazate pe date – de exemplu, de închidere/deschidere a școlilor sau de instituire a lockdown-ului (pe modelul din Israel, Marea Britanie sau Irlanda)”, mai scrie, în pagina sa de Facebook, Marius Geantă.

Varianta britanică nu schimbă natura bolii

22 de țări din Europa au înregistrat deja cazuri legate de această nouă tulpină („VOC 202012/01”), a precizat OMS.
Din cauza transmisibilității sale sporite, noua tulpină riscă să agraveze numărul de cazuri și să contribuie la suprasaturarea sistemelor sanitare, potrivit sursei citate.
Varianta britanică nu schimbă natura bolii, a reamintit directorul OMS Europa: „Covid-19 nu este nici mai mult, nici mai puțin grav„, iar „copiii nu par să fie mai expuși„.

Primele informații sugerează că vaccinurile împotriva Covid-19 rămân eficiente în fața variantei britanice.

Un studiu realizat de Pfizer a ajuns la concluzia că vaccinul lor este eficient şi împotriva noilor tulpini ale coronavirusului


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol