Nokia și Ericsson, cei mai vechi parteneri de top din domeniul telecomunicațiilor din Rusia, vor părăsi Rusia până la sfârșitul anului. Împreună cele două companii au aproximativ 50% din piață, iar plecarea lor va duce la probleme majore. Populația s-ar putea confrunta cu probleme de rețea, cum ar fi căderi de apeluri și internet de viteză redusă, din cauza lipsei de echipamente.
Nokia este o companie finlandeză de telecomunicații care și-a început operațiunile în Rusia la începutul anilor 1960 și a devenit unul dintre principalii furnizori de echipamente și servicii de telecomunicații, dar acum își va suspenda operațiunile în țară din cauza stagnării livrărilor de echipamente din exterior.
Declarații
Directorul general al Nokia, Pekka Lundmark, a declarat că ieșirea este “completă” și că nu se vor mai face livrări de echipamente către Rusia.
Ericsson, una dintre cele mai importante companii producătoare de echipamente telefonice din Moscova, se află în prezent în imposibilitatea de a-și continua pe deplin activitatea din cauza aprovizionării insuficiente cu piese de schimb pentru fabricarea echipamentelor și continuarea serviciilor.
„Vom lucra doar până la sfârșitul anului, atunci expiră toate scutirile (de la sancțiuni)”, a declarat pentru Reuters șeful financiar al Ericsson, Carl Mellander. Ericsson a beneficiat din partea autorităților suedeze de excepții în privința sancțiunilor.
Ericsson și Nokia, care împreună dețin o mare parte din piața globală a echipamentelor de telecomunicații și aproape 50% în ceea ce privește rețelele din Rusia, produc de toate, de la antene de telecomunicații la echipamentele la care conectează fibra optică ce transportă semnalele digitale.
De asemenea, acestea furnizează programe software esențiale care permit diferitelor părți ale rețelei să funcționeze împreună.
Probleme din ce în ce mai mari
În acest context, comunicațiile mobile rusești se pregătesc de revenirea la starea din anii ’90.
„Dacă această situație, așa cum este probabil, va dura ani de zile, rețelele celulare rusești în ceea ce privește acoperirea ar putea reveni la starea de la sfârșitul anilor 1990, când acoperirea lor era limitată la orașele mari și la cele mai bogate suburbii”, a declarat Leonid Konik, care conduce publicația IT ComNews din Moscova.
Rețelele din zonele rurale vor începe să se defecteze primele, pe măsură ce operatorii vor scoate de acolo echipamente pentru a ține în viață rețelele urbane, au declarat experții în telecomunicații, iar lipsa actualizărilor de software poate duce la întreruperi ale rețelelor sau le poate expune la atacuri cibernetice.
Cel mai mare obstacol pentru operatorii de telefonie mobilă în cursa lor pentru a-și menține rețelele în funcțiune va fi lipsa actualizărilor de software – Nokia și Ericsson au anunțat că vor întrerupe actualizările de software și „patch”-urile până la începutul anului viitor, au declarat sursele.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol