16 iunie 2024, 21:05

Ești nomad digital? Iată unde te poți muta temporar cu munca

La mijlocul lunii decembrie 2020, Hawaii a lansat un program de rezidență pe termen lung, pentru ca persoane din afara statului să lucreze de la distanță acolo. Pe de altă parte, Madeira, care a avut rate de infecție cu Covid-19 relativ scăzute, a lansat la începutul acestei luni un program care duce conceptul la un alt nivel: transformarea infrastructurii orașului, pentru a lansa o comunitate de nomazi digitali. Digital Nomads Madeira Islands este un proiect asemănător cu o tabără de vară pentru adulți. Programul oferă un spațiu gratuit de lucru și oamenii sunt ajutați în găsirea de locuințe.

Madeira

Organizatorii l-au numit primul „sat nomad digital” din Uniunea Europeană. Acest proiect pilot este pentru aproximativ 100 de nomazi; majoritatea au venit din Uniunea Europeană și au fost obligați să prezinte teste negative de coronavirus la sosire. Înainte de pandemie, sectorul turistic din Madeira era în plină expansiune, cu peste un milion de vizitatori anuali. Atunci când sunt proiectate cu participarea localnicilor, satele nomade au potențialul de a aduce venituri similare cu cele din perioada turismului sezonier, dar cu un număr mai mic de vizitatori pe termen lung.

Nomazii dinaintea pandemiei erau în mare parte un grup de nișă din categoria milenialilor, dintre care mulți au promovat #DigitalNomadLife pe Instagram. „Supranomadismul” este acum mișcarea prin care nomazii digitali se mută în destinații precum Bali, Berlin, Barcelona, Thailanda. O nouă categorie de „vize digitale nomade” ar putea facilita șederea legală a străinilor în locuri îndepărtate, pentru perioade mai lungi de timp.

Estonia, Barbados, Grecia, Antigua și Barbuda

Vara trecută, Estonia a devenit prima țară care a anunțat o viză de nomad digital. Până în prezent, mica țară baltică are mai mult de 10.000 de oameni înscriși pentru mai multe informații despre viză.

Programele conexe, inclusiv „Ștampila de bun venit” din Barbados și reducerile fiscale din Grecia pentru „migranții digitali”, indică entuziasmul internațional de a le permite acestor lucrători cu mobilitate ridicată să rămână mai mult în aceste destinații.

Croația, un loc popular pentru nomazi în timpul pandemiei, a aprobat recent primul străin, un american, pentru noul său program de vize de 12 luni.

Lucrătorii la distanță care câștigă cel puțin 50.000 de dolari pe an pot trăi și lucra pe insulele Antigua și Barbuda timp de până la doi ani prin programul Nomad Digital Residence. Costul de aplicare este de 1.500 de dolari pentru un singur solicitant, 2.000 de dolari pentru un cuplu și 3.000 de dolari pentru o familie de trei sau mai multe persoane. Intrarea în Antigua și Barbuda necesită un rezultat negativ al testului coronavirus primit în decurs de o săptămână de la sosire și toți pasagerii care sosesc vor fi monitorizați timp de până la 14 zile, pentru a se asigura că nu dezvoltă simptome.

Dubai, Cayman, Aruba

Orașul Dubai din Emiratele Arabe Unite a lansat un program de lucru la distanță care permite persoanelor angajate care câștigă minimum 5.000 de dolari pe lună să trăiască și să lucreze de la distanță în oraș timp de până la un an. Pentru a aplica, este necesară o taxă de viză de 287 de dolari, asigurare medicală internațională și un pașaport valabil cel puțin șase luni. Americanii care intră în Dubai trebuie să ofere un rezultat negativ al testului coronavirus și sunt supuși verificărilor medicale.

Departamentul de turism din Insulele Cayman va permite lucrătorilor la distanță care câștigă peste 100.000 de dolari anual, cuplurilor care câștigă anual 150.000 de dolari și cuplurilor cu copii, care câștigă 180.000 de dolari împreună anual, să rămână în țară până la doi ani. În plus față de cerința salarială, solicitanții trebuie să aibă un pașaport valabil, o referință de la o bancă, o scrisoare de angajare de la o companie din afara insulelor Cayman și dovada acoperirii asigurărilor de sănătate. De asemenea, programul percepe o taxă de aplicare de 1.469 de dolari.

Mica insulă Aruba și-a lansat programul One Happy Workation în septembrie 2020. Viza de lucru la distanță permite vizitatorilor americani să rămână până la 90 de zile, rezervând un program de pachet-sejur la un hotel, vilă sau condominiu participant. Facilitățile programului vor include: tarife speciale, WiFi gratuit, mic dejun, opțiuni all-inclusive de mâncare și băuturi și multe altele.

Georgia, Jamaica

Pe 16 iulie 2020, țara Georgia a anunțat un nou program pentru ca străinii să lucreze de la distanță din țară. Solicitanții trebuie să furnizeze dovada angajării și să-și dea consimțământul pentru auto-carantină timp de 14 zile, pentru a fi luați în considerare pentru program. Călătorii americani nu au acces în Georgia decât dacă li se acordă o viză pe termen lung de cel puțin șase luni, călătoresc pentru afaceri cu un permis special sau sunt căsătoriți cu un cetățean georgian.

Pentru Jamaica, cerințele de intrare variază în funcție de originea solicitantului. Toți americanii trebuie să aibă o autorizație de călătorie aprobată înainte de călătorie. Persoanelor care se identifică drept călători de afaceri li se va face un test pentru noul coronavirus la sosirea în Jamaica.

Foto: Ponta do Sol, Madeira, Portugalia (Paul Mannix, Wikimedia, CC BY)


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol