15 iunie 2022, 5:52

Norvegia ridică aproape toate restricțiile. ”Societatea poate să trăiască cu virusul”

Guvernul norvegian a anunțat încetarea majorității măsurilor sale anti-Covid, considerând că societatea poate să „trăiască cu virusul”.

„Astăzi am ajuns în sfârșit la punctul în care putem elimina multe dintre măsurile sanitare cu care a trebuit să trăim în această iarnă”, a declarat premierul Jonas Gahr Støre într-o conferință de presă.

Chiar dacă varianta Omicron a provocat un focar de infecții, aceasta nu se traduce printr-o creștere a spitalizărilor pentru forme grave de boală într-o țară în care majoritatea populației este vaccinată.

„Va trebui să trăim cu un nivel ridicat de infecții, putem trăi cu un nivel ridicat de infecții”, a adăugat Støre.

Restricții ridicate

Printre ridicările de restricții  care au intrat deja  în vigoare de la ora 22:00 se află limitarea consumului de alcool după o anumită oră sau obligativitatea telemuncii.

Telemunca nu va mai fi obligatorie, dispare plafonul recomandat de invitați care pot fi primiți acasă, la fel și numărul de spectatori pentru evenimentele sportive.

Nu mai este nevoie de testare la graniță pentru a intra în Norvegia și nici să se respecte carantină în cazul contaminării unei rude – dar se recomandă un test zilnic timp de cinci zile – iar perioada de izolare la o persoană infectată este de șase zile.

Ce restricții rămân

Cu toate acestea, rămân anumite restricții pentru a evita infectarea masivă simultană a populației și pentru a permite societății să funcționeze în continuare.

Masca rămâne obligatorie și în spațiile (magazine, mijloace de transport în comun etc.) în care nu este posibilă respectarea distanței.

Rămâne, de asemenea, și distanțarea (pe un metru pătrat) care se va păstra în majoritatea locurilor.

Norvegia menține așadar un regim puțin mai strict decât vecina Danemarca, care marți a revenit la „viața de înainte”, renunțând la aproape toate restricțiile.

Citiți și:

În Danemarca s-au ridicat restricțiile Covid, în ciuda numărului mare de contaminări


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol