25 iunie 2022, 12:31

Norvegia va mări producția de gaz pentru a suplini reducerile de gaz rusesc

Uniunea Europeană și Norvegia au convenit joi să coopereze pentru a aduce mai mult gaz din cel mai mare producător din Europa de Vest în cele 27 de țări ale UE, dintre care aproape jumătate se confruntă în prezent cu reduceri ale livrărilor de gaz rusesc, scrie Euractiv.

Bruxelles-ul a declarat că 12 state membre ale UE se confruntă cu întreruperi de gaze, după ce Rusia a redus săptămâna trecută fluxurile prin gazoductul său Nord Stream 1, invocând probleme tehnice.

Moscova a oprit anterior livrările către Polonia, Olanda și alte țări care au refuzat să se conformeze unei noi scheme de plată.

Norvegia și Comisia Europeană vor „intensifica cooperarea pentru a asigura livrări suplimentare de gaze pe termen scurt și lung din Norvegia”, au declarat acestea într-o declarație, după ce șeful politicii climatice a UE, Frans Timmermans, și ministrul norvegian al energiei, Terje Aasland, s-au întâlnit la Bruxelles.

Norvegia a majorat producția de gaze ca răspuns la penuria din Europa și a declarat anterior că se așteaptă ca vânzările sale de gaze să crească cu 8%.

UE importă aproximativ o cincime din gazul său din Norvegia, față de 40% cât primea din Rusia înainte de invazia Moscovei în Ucraina, la 24 februarie.

Foto EU

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol