20 aprilie 2024, 16:34

Noua Mecca, dar pentru vaccinări. Serbia oferă străinilor vaccinare anti-COVID gratuită

Despre turismul medical s-a tot vorbit. La vreme de pandemie, iată că acesta capătă noi dimensiuni, prin turismul de vaccinare.

Sunt cozi lungi la centrele de vaccinare din capitala Serbiei, Belgrad, după ce guvernul sârb a anunțat că pot primi serurile anti-COVID și cetățenii străini.

Sute de persoane din Bosnia, Muntenegru, Albania și Macedonia de Nord au făcut deplasarea după ce au auzit de oferta generoasă a Belgradului.

Mai mulți furnizori de vaccinuri

În timp ce multe țări din Balcani și Uniunea Europeană au avut probleme cu întârzierile și lipsurile în campaniile lor de vaccinare, Serbia se laudă cu asigurarea unor vaccinuri de la o serie de furnizori diferiți.

Marko Cadez, șeful Camerei de Comerț a Serbiei, a declarat că organizația sa are 10.000 de doze pentru oamenii de afaceri din întreaga regiune. „Cu toții facem parte dintr-o singură regiune și doar împreună putem învinge această molimă”, le-a declarat Cadez reporterilor.

Camera de Comerț sârbă a fost autorizată să asigure vaccinuri pentru oamenii de afaceri și muncitori, a declarat un oficial guvernamental de la Belgrad pentru Reuters.

Bosnia s-a confruntat cu o recrudescență a pandemiei în luna martie, numărul de persoane infectate cu coronavirusul și de decese cauzate de COVID-19 fiind în creștere, în special în capitala Sarajevo.

Criticii din regiune afirmă că președintele sârb Aleksandar Vučić s-a folosit de vaccinuri pentru a consolida influența țării sale, o acuzație pe care acesta o respinge.

Serbia folosește în prezent vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, compania chineză SinoPharm, precum și primul vaccin autorizat în Rusia, Sputnik V.

Serbia a și donat vaccinuri anti-COVID-19

Acordurile au permis țării să se laude cu a doua cea mai mare rată a inoculărilor din Europa după cea a Marii Britanii.

Potrivit datelor oficiale, peste 2,1 milioane de persoane din țara de aproximativ 7 milioane de locuitori au fost inoculate cu cel puțin o doză de ser anti-COVID-19.

De asemenea, Serbia a donat vaccinuri anti-COVID Bosniei, Muntenegrului și Macedoniei de Nord începând cu luna ianuarie.

Veștile privind larghețea Belgradului s-au răspândit și dincolo de Balcani.

Daniel Bindernagel, un psihiatru german ce locuiește în Elveția, a relatat pentru Reuters că s-a deplasat în Serbia și a reușit să se înscrie pentru a fi vaccinat pe site-ul guvernului sârb. „Este foarte bine pentru mine. Am încercat…în Elveția și Germania. Sunt medic dar nu am reușit”, a afirmat acesta.

Pe portalul e-Uprava se menționează că interesul pentru vaccinare împotriva Covid-19 pe lângă cetățenii Republicii Serbia pot exprima și cetățenii străini cu sau fără viză de ședere în Serbia.

Va produce vaccinul chinezesc

Serbia va deveni prima ţară europeană care va produce vaccinul chinezesc Sinopharm de imunizare contra COVID-19, a declarat preşedintele ţării.

În februarie, Serbia a primit aprobarea preliminară pentru a începe şi fabricarea vaccinului rusesc Sputnik V şi estima atunci că pro­ducţia va fi pornită la jumătatea lunii mai, scrie Euractiv. Vucic a anunţat că un acord privind construcţia unei „fabrici de vaccinuri“ va fi semnat în curând, iar proiectul va fi realizat cu sprijinul Chinei şi al Emiratelor Arabe Unite.
„Vom începe să producem vaccinul (chinezesc – n.r.) imediat după 15 octombrie“, a spus Vucic după o întâlnire cu şeicul Mo­hammed bin Zayed al Nahyan din Emiratele Arabe Unite în Abu Dhabi. Deşi este o ţară candidată la intrarea în UE, Serbia a păstrat legături diplomatice şi economice strânse cu Moscova şi Beijing.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE