19 martie 2024, 5:02

NOUĂ ORDINE ÎN MATERIE DE SECURITATE. România, punct important pe hartă. Macron și Biden promit prezență militară sporită a NATO

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pronunţat miercuri 19 ianuarie un discurs de 20 de minute în faţa parlamentarilor europeni de la Strasbourg pentru a expune priorităţile preşedinţiei franceze a Uniunii Europene. Unii comentatori din Franţa au văzut în această intervenţie a lui Emmanuel Macron şi un moment electoral, mai precis un fel de anunţ deghizat al intenţiei sale de a se prezenta pentru un al doilea mandat la prezidenţialele franceze din primăvara acestui an.

În privinţa Europei, şeful statului francez are numeroase propuneri, cu accent pe securitate și stabilitate. „În săptămînile viitoare trebuie să reuşim să punem în aplicare propunerea de construire a unei noi ordini în materie de securitate şi stabilitate. Trebuie să construim această nouă ordine noi, europenii, şi apoi să o propunem aliaţilor noştri din Alianţa Atlantică şi în cadrul negocierilor cu Rusia”, a spus Emmanuel Macron.

Securitatea continentului, o urgență

El sugerează astfel că urgenţa numărul unu este securitatea continentului şi mobilizarea sa în faţa ameninţării reprezentate de Rusia. „Securitatea continentului nostru necesită o reînarmare a Europei noastre ca o putere susceptibilă să asigure pacea şi echilibrul, în special în raport cu Rusia”, a spus președintele francez.

Am arătat disponibilitatea noastră de a merge mai departe, în cadrul NATO, de a ne angaja în noi misiuni și de a ne asuma responsabilitatea în misiuni de tip ‘prezenţă înaintată consolidată’, mai ales în România. Solidaritate cu prietenii noștri europeni în cadrul NATO”, a spus președintele francez, într-un discurs susținut în fața militarilor din Alsacia.

;

Miercuri seară, parlamentarul francez Natalie Loiseau a anunțat că președintele Franței a făcut cunoscut, miercuri, că Franța este dispusă să aducă trupe pe teritoriul României în cadrul misiunilor NATO.

În această seară Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a participa la o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este solidară cu statele europene preocupate de securitatea lor”, a scris Natalie Loiseau pe Twiter.

Informația a fost confirmată și de Dacian Cioloș, pe Facebook.

Salut decizia președintelui Emmanuel Macron, care a anunțat că Franța este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României. Anunțul a fost făcut în fața șefilor militari dintr-un comandament de lângă Strasbourg, potrivit colegei noastre din grupul Renew Europe Nathalie Loiseau, care a fost prezentă la eveniment. Încă din 2016, am discutat despre o prezență a trupelor franceze în România sub steagul NATO și, cu atât mai mult cu cât contextul este extrem de tensionat la granița cu Ucraina, decizia de astăzi este una binevenită și o nouă garanție pentru țara noastră”, a scris președintele USR pe Facebook.

Prezența militară a NATO în Polonia și România va fi sporită

Între timp, la Washington, președintele american Joe Biden a făcut un anunț pe aceeași temă. Aproape două ore a durat conferința de presă a președintelui Statelor Unite. Biden a vorbit poporului american la un an de la învestirea sa în funcție. Pe lângă subiectele de interes național, președintele SUA a stârnit rumoare printre jurnaliști atunci când a anticipat că Vladimir Putin va ataca Ucraina.

Prezenţa militară a NATO în Polonia şi România, în contextul situaţiei de la frontierele Ucrainei, va crește, pentru că există o obligaţie în termenii Articolului 5 din Tratatul NATO, de a apăra aceste state, a spus Biden.

Vom creşte prezenţa militară în Polonia şi România, pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste state. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie faţă de Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ce se întâmplă în Ucraina”, a anunțat președintele SUA Joe Biden, potrivit agențiilor internaționale de presă, preluate de news.ro.

Remarcile lui Joe Biden sunt pe prima pagina a tuturor marilor ziare internaționale. New York Times scrie că acestea „depășesc cu mult evaluările oficiale” ale unor oficiali de la Casa Albă, conform cărora președintele Rusiei nu e hotărât încă dacă să atace sau nu Ucraina.

Rusia va invada Ucraina, spune Biden

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele american a prezis că Rusia va invada Ucraina, precizând că reacţiile vor fi diferite în funcţie de dimensiunile acestei invazii.

Nu sunt atât de convins că ştie ce vrea să facă, bănuiesc că va ataca, trebuie să facă ceva … Rusia va fi făcută responsabilă în cazul unei invazii şi depinde de ceea ce va face. Una este dacă vorbim despre o incursiune minoră, dar dacă ei fac ceea ce sunt capabili să facă… va fi un dezastru …”, a afirmat Biden.

La București, mesaje de salutare a anunțurilor Washingtonului și Parisului

Joi dimineața, la București, președintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au transmis mesaje î care salută anunțurile american și francez.

Preşedintele Klaus Iohannis salută anunţul omologului american, Joe Biden, privind creşterea prezenţei militare americane în România, pe flancul de est al NATO, „dacă situaţia de securitate se deteriorează”.

Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice„, a scris Iohannis, joi, pe Twitter.

Anterior, președintele salutase gestul Franței. „Salut călduros anunţul preşedintelui Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Franţei de a participa la prezenţa militară întărită a NATO în România. Parteneriatul strategic România-Franţa va fi astfel întărit pe flancul estic, în regiunea Mării Negre„, a scris Iohannis, joi, pe Twitter.

Premierul Nicolae Ciucă salută „călduros” anunţul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, privind disponibilitatea acestei ţări de a contribui cu trupe NATO pe teritoriul României şi apreciază că acest lucru reprezintă o dovadă de fraternitate în contextul parteneriatului strategic dintre cele două state.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, ne anunţă deschiderea ţării sale pentru consolidarea flancului estic al NATO în România. Salut călduros această dovadă de fraternitate în contextul parteneriatului nostru strategic”, a scris Ciucă, joi, pe pagina de Twitter a Guvernului.

Chiar dacă disproporționat (ai noștri salută niște anunțuri serioase în postări pe Twitter), în timp ce liderii marilor puteri transmit informații în conferințe de presă sau discursuri, la București mesajele sunt de oarecare asigurare că nu suntem singuri.

De ceva timp, de când Rusia face mișcări de trupe la propriu și retorica belicoasă este la ea acasă atât la Moscova, cât și la Kiev, în România se simt fiori provocați de vântul rece care bate dinspre Est.

Deci anunțurile liderilor Franței și Statelor Unite nu vin din senin și nici dintr-o toană. Ci într-un moment de maximă tensiune în estul Europei, unde Rusia a masat peste 100.000 de soldați la granița cu Ucraina. Kremlinul a cerut în mod oficial statelor membre NATO să își retragă trupele din țările membre aflate în est, țări printre care se numără și România.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol