2 octombrie 2022, 2:48

 Noua stea a patinajului artistic este suspectată de dopaj

Festivitatea de premiere pentru competiția de patinaj artistic pe echipe de la JO Beijing 2022 nu a avut loc, iar motivul a fost aflat, transmite Hotnews. Este vorba despre un test antidoping al sportivei Kamila Valieva, 15 ani, noua stea a patinajului mondial.

Federaţia Internaţională de Patinaj a recunoscut că întârzierea a fost cauzată de o problemă juridică, însă insidethegames.com scrie că aceasta este legată de un test antidoping efectuat de Valieva înainte de JO.

Comitetul Olimpic Rus (ROC) a câştigat proba pe echipe, care a avut loc luni, iar Valieva a avut o contribuţie majoră la succesul formaţiei ruse.

Ea a câştigat proba individuală feminină, impunându-se atât la programul scurt, cât şi la cel liber.

Valieva a efectuat două sărituri cvadruple, o execuţie în premieră cu succes la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Suspectă de dopaj?

Se pare că la un test antidoping efectuat de Valieva înainte de JO ea ar fi fost găsită pozitivă la trimetazidină.

De aici lucrurile se complică. Deși trimetazidina face parte din substanțele de pe “lista neagră”, există informații că aceasta nu ar îmbunătăţit performanţa.

În plus, ca și cum lucrurile nu ar fi suficient de încâlcite, în conformitate cu Codul Mondial Antidoping, Valieva este o „persoană protejată”, pentru că la momentul încălcării regulamentului nu împlinise vârsta de 16 ani (și prin urmare nu poate fi considerată că se face vinovată oficial de o încălcare a regulamentului antidoping).

Tot acest scandal apare în contextul în care Rusia este deja suspendată pentru dopaj la nivel înalt. În decembrie 2019 Agenția Mondială Anti-Doping a decis să excludă Rusia de la Jocurile Olimpice şi de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, pentru a sancţiona astfel falsificarea datelor controalelor efectuate de laboratorul specializat de la Moscova. Rusia participă la aceste Jocuri Olimpice sub steagul Comitetului Olimpic Rus și nu al țării, cum se întîmplă la alți participanți.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol