5 septembrie 2023, 9:23

Nouă teorie pentru explicarea conștienței și percepției mediului înconjurător

O nouă teorie pentru explicarea conștienței iese la lumină.

Cel care a dezvoltat această nouă teorie este profesorul Johnjoe McFadden de la Universitatea din Surrey, Marea Britanie. Potrivi acestuia, energia electromagnetică din creier permite materiei să creeze conștiența noastră și abilitatea de a percepe mediul înconjurător și de a gândi.

Acesta spune că, de fapt, conștiența este câmpul energetic al creierului. Această teorie ar putea deschide calea către dezvoltarea de inteligență artificială (AI) conștientă, roboții care percep mediul înconjurător și au abilitatea de a gândi putând deveni o realitate.

Ce spuneau teoriile anterioare?

Teoriile anterioare aveau tendința să sugereze că oamenii și probabil alte animale dețin un suflet imaterial care oferă conștiență, gândire și liberul arbitru, abilități pe care obiectele neînsuflețite nu le au. Prin comparație, McFadden propune o formă științifică de dualism bazată pe diferențele dintre materie și energie, în loc de materie și suflet.

Totuși, cu ajutorul dezvoltărilor tehnice potrivite, roboții care sunt conștienți și pot gândi singuri ar putea deveni realitate, potrivit descopera.ro.

„Modul în care creierul devine conștient și gândește este un mister care a fost îndelung analizat de filozofi, teologi, mistici și oameni simpli. Eu cred că misterul a fost acum rezolvat și că este o experiență a nervilor conectați la câmpul electromagnetic al creierului. Asta declanșează liberul arbitru și acțiunile voluntare”, a spus Johnjoe McFadden.

Sursă foto: greelane.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol