22 aprilie 2021, 14:13

Noua tulpină a SARS-CoV-2 ar fi ajuns în București. Pacientul a venit din Marea Britanie

Este posibil ca noua tulpină a virusului SARS-CoV-2, depistată iniţial în Marea Britanie, să fi ajuns şi în România.

Specialiştii analizează două probe de laborator cu rezultate diferite faţă de cele de până acum. Există suspiciuni că ar fi vorba despre noua tulpină de coronavirus. Provin de la o persoana venită recent din Marea Britanie.

Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, Institutul “Matei Balș” din Capitală, a declarat, pentru Știrile TVR: ”E o suspiciune. Facem o diferență clară între ceea ce înseamnă suspiciune și confirmare. Doar testele de secvențiere, pe care le vom face în zilele următoare, pot într-adevăr să confirme că este vorba de noua tulpină. E adevărat, noua tulpină ne așteptăm să ajungă și în România cât de repede. Se poate întâmpla. Dar cât timp nu avem confirmarea, nu putem spune că avem noua tulpină în România. Nu e mai virulentă, adică nu ne așteptăm să avem mai multe forme severe, din fericire. Înseamnă că nu vom avea și o creștere a mortalității. Din toate datele pe care le avem până acum, aceste mutații care au fost identificate nu încurcă în niciun fel vaccinarea”.
Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Spitalului Matei Balş, a precizat într-o intervenţie la Digi 24: „Într-adevăr, în laboratorul de genetică al Institutului, două probe au avut rezultate ale reacţiei de amplificare diferite faţă de cele pe care le ştiam până acum. Urmează ca în zilele următoare să se facă secvenţierea şi să vedem dacă într-adevăr se confirmă noua tulpină a virusului. Nu  avem date că ar exista diferenţe semnificative în manifestarea clinică faţă de vechea tulpină”. Acesta a precizat că datele concrete vor exista în zilele următoare: ”Urmează să corelăm datele de laborator cu cele clinice şi să punem lucrurile cap la cap”. 
Lista ţărilor care au identificat infecţii cu virusul B.1.1.7
Statele Unite, Marea Britanie, Turcia, Australia, Belgia, Brazilia, Canada, Chile, China, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Iordania, Liban, Malta, Olanda, Norvegia, Pakistan, Portugalia, Singapore, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elveţia, Emiratele Arabe Unite şi Taiwan.
De luni începe imunizarea în cea mai mare parte dintre cele 370 de centre de vaccinare din țară.

Potrivit Agerpres, coordonatorul campaniei, medicul Valeriu Gheorghiță, susține că astfel vom ajunge la aproximativ 20 de mii de persoane imunizate zilnic.

De luni, autoritățile vor face o analiză pentru evaluarea ritmului vaccinării.

Oficialii speră ca până la jumătatea lunii imunizarea cadrelor medicale să se încheie și să se poată începe vaccinarea personalului și a vârstnicilor din centrele medico-sociale. Numărul acestora se ridică la aproape 40 de mii de persoane.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.