25 aprilie 2024, 17:05

Noul produs românesc protejat și recunoscut la nivel european

Delicioasa scrumbie afumată de Dunăre este protejată la nivel european. Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată.

România are un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial, la nivel european. Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicație geografică protejată (IGP), anunță reprezentanța în România a Comisiei Europene, potrivit evz.ro.

Scrumbia de Dunăre este un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultură și este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre. Are 250-400 grame și între 25-30 centimetri și este recunoscut drept cel mai bogat pește în grăsimi, din lume, raportat la talia sa.

Scrumbia este pregătită sub formă întreagă, după curățare, sărată și afumată la rece după o metodă veche, din aria geografică definită. Peștii afumați sunt de culoare aurie, metalizată, datorată procesului de afumare.

Sursa bacaniaveche.ro

Pentru localnicii din Delta Dunării, pescuitul este principala și cea mai veche îndeletnicire. Prin urmare, această activitate este bine înrădăcinată în cultura locuitorilor din Delta Dunării, făcând totodată parte, ca trăsătură caracteristică, din memoria numeroșilor turiști din lumea întreagă care vizitează localitățile din Delta Dunării, potrivit sursei menționate anterior.

Scrumbia de Dunăre afumată se alătură celorlalte patru produse alimentare românești protejate în UE: Novac afumat din Țara Bârsei, Telemea de Ibănești, Salam de Sibiu și Magiun de prune de Topoloveni. Printre beneficiile recunoaşterii europene se numără fonduri pentru promovare scrumbiei peste graniţă, ceea ce va aduce şi un preţ mai bun pentru producători.

În România, pe lista de aşteptare se mai află cârnaţii de Pleșcoi, caşcavalul de Săveni, telemeaua de Sibiu şi salata de icre de ştiucă de Tulcea.


Comentariile sunt oprite pentru acest articol