Odată, eram în drum spre o conferință în străinătate când m-am oprit la librăria din aeroport pentru a răsfoi romane care ar putea fi interesante de citit în timpul zborului. Am dat peste „The Pickwick Papers” de Charles Dickens și m-am gândit să o încerc, pentru că îmi plăcuse oarecum „The Old Curiosity Shop”, scrie în Psychology Today Caroline Kemau, doctor în psihologie, din cadrul Departamentului de Psihologie Organizațională și al Centrului Birkbeck pentru Științe Umaniste Medicale din cadrul Birkbeck, Universitatea din Londra.
“The Pickwick Papers” este un roman strălucit despre călătorii, iar Dickens îl încântă pe cititor cu scene satirice intercalate cu discuții captivante despre mâncare. Este destul de amuzant și este unul dintre romanele mele preferate. Cred că este păcat că este mai puțin cunoscut decât, să zicem, “A Christmas Carol/Poveste de Crăciun”, care a inspirat mai mult interes, până la punctul de a fi transformat în teatru.
Am vizionat o piesă de teatru despre acest roman într-o clădire veche, neîncălzită, într-o iarnă cu zăpadă și, în timp ce stăteam acolo, înghețând, m-am întrebat dacă Dickens a influențat într-adevăr modul în care oamenii sărbătoresc Crăciunul în multe țări.
Se crede în mod obișnuit că tradițiile occidentale moderne de a prăji curcani, de a mânca budinci de Crăciun și de a face schimb de cadouri au fost inspirate de Dickens. Dar oare acestea îi fac de fapt pe oameni fericiți în această perioadă – și dacă nu, ce îi face?
Ce îi face pe oameni fericiți în timpul Crăciunului?
Un studiu publicat în Journal of Happiness Studies și-a pus întrebarea: „Ce face Crăciunul vesel?”. Studiul i-a întrebat pe oameni ce le place la acest sezon și a constatat că, pentru participanții la studiu, ceea ce corespundea cel mai bine cu fericirea în timpul Crăciunului erau experiențele religioase și apropierea de familie. Experiențele religioase din timpul sezonului ar putea include mersul la biserică, cântatul colindelor de Crăciun și sărbătorirea nașterii lui Iisus Hristos.
Studiul a constatat că participarea la aspectul religios al sezonului de Crăciun a fost corelată pozitiv cu gradul de satisfacție a participanților la studiu în ceea ce privește viața și cu gradul de bunăstare pe care l-au simțit în timpul sezonului, și a fost corelată negativ cu emoțiile negative. Altfel spus, cu cât oamenii participau mai mult la aspectele religioase, cu atât emoțiile lor negative erau mai puțin pronunțate. De asemenea, studiul a constatat un lucru ușor de bănuit: cu cât oamenii au avut mai multe ocazii de a petrece timp cu familia lor în perioada Crăciunului, cu atât bunăstarea lor era mai bună.
Cadourile de Crăciun nu îi fac pe oameni fericiți
În romanul lui Dickens, o morală a poveștii este aceea că împărțirea cadourilor cu ceilalți în timpul Crăciunului poate fi înduioșătoare. Cu toate acestea, același studiu a găsit dovezi că societatea modernă se poate lipsi probabil de elementul axat pe cadouri al tradițiilor occidentale moderne de Crăciun, pe care Dickens ar fi putut să le inspire.
Studiul a constatat că, aten’ie, cheltuielile de bani în perioada Crăciunului au fost asociate cu un nivel mai ridicat de stres și au fost asociate în mod negativ cu sentimentul de bunăstare în timpul Crăciunului. De asemenea, studiul a constatat că primirea de cadouri „foarte frumoase” a fost asociată cu faptul că oamenii au avut mai multe emoții negative și au avut un sentiment de bunăstare mai scăzut în timpul sezonului. De asemenea, a fost asociat cu faptul că oamenii se simt mai puțin satisfăcuți de viață.
Prin urmare, problema lui Scrooge, în romanul lui Dickens, ar fi putut fi mai puțin legată de zgârcenie și mai mult de faptul că nu a realizat esența sezonului Crăciunului – care este, pentru mulți oameni, aspectul religios și/sau orientat spre oameni. În multe țări din întreaga lume, oferirea sau primirea de cadouri nu este o tradiție obișnuită în timpul Crăciunului. Acesta ar putea fi un lucru bun.
Cum rămâne cu mâncarea?
Studiul nu a făcut lumină asupra faptului dacă tradițiile legate de mâncare corespund cu faptul că oamenii se simt mai fericiți, dar este plauzibil că ceea ce contează este că oamenii mănâncă ceea ce ei interpretează ca fiind mâncare festivă, indiferent de ce este.
În Marea Britanie, patria lui Dickens, mesele populare de Crăciun implică friptură de carne cu umplutură, cartofi prăjiți, legume, sos și budincă Yorkshire, adesea cu înflorituri suplimentare, cum ar fi sosul de afine. Cu toate acestea, ideea că marea majoritate a oamenilor mănâncă curcan – o idee pe care romanul lui Dickens ar fi putut să o popularizeze – pare să fie o iluzie.
Un sondaj a constatat că doar 54% dintre persoanele din Marea Britanie gătesc curcan de Crăciun, iar ceea ce mănâncă oamenii variază. În multe alte țări, curcanul este o raritate; în schimb, mesele populare de Crăciun pot include pește sau mâncare la grătar. Ceea ce pare să conteze cel mai mult este că oamenii mănâncă mâncarea pe care o prețuiesc și petrec timp cu ceilalți.
Amintiți-vă ce înseamnă Crăciunul
Mesajul cercetării este că persoanele care sărbătoresc Crăciunul ar putea beneficia dacă ar pune mai puțin accent pe oferirea sau primirea de cadouri și, în schimb, s-ar concentra mai mult pe ceea ce înseamnă cu adevărat Crăciunul: aspectele sale orientate spre oameni, care ar putea include participarea la ceremonii religioase, petrecerea timpului cu ceilalți, oferirea de cadouri comunităților locale sau participarea la activități de grup. Este puțin probabil ca oamenii să își amintească de tine datorită cadourilor pe care le cumperi – ci mai degrabă pentru că ești acolo pentru și cu ei.
Foto Freepik
Comentariile sunt oprite pentru acest articol