18 septembrie 2024, 10:38

Nu au izmene pentru armată, dar vorbesc de “supravegherea predictivă”. Combinație de “1984” și “Minority Report” în Rusia

Se fac pași mari către supravegherea populației, iar cei mai mari pași sunt făcuți, evident de societățile totalitare. Vă mai aduceți aminte de “Minority Report” și de universul din viitor în care erau pedepsite crimele pe care urma să le faci? Metoda este diferită, evident – acela era un film inspirat dintr-un roman Philip K. Dick – dar în fond despre asta vorbim. Cu atât mai mult cu cât aici vorbim despre o societate scoasă dintr-un alt roman celebru, “1984”.

Mints Radio Engineering Institute și Nidaar ( Rti Systems) sunt două companii din Moscova din sectorul tehnologiei controlate de Rti System, un furnizor major al Ministerului rus al Apărării, atribuibile la rândul lor, potrivit Forbes, grupului Sistema fondat de oligarhul Vladimir Ievtușenkov, potrivit Rai News.

Conform rapoartelor agenției de stat ruse Tass, cele două companii au dezvoltat un sistem integrat de supraveghere deosebit de puternic și invaziv.

„Am făcut progrese mari în implementarea identificării persoanelor. Am dezvoltat instrumente pentru a stabili un profil al oamenilor pe baza activităților lor online pe platforme precum TikTok, YouTube, VKontakte, Yandex și Facebook. Sistemul permite crearea de profiluri individuale și evaluarea nivelului de amenințare pentru alte persoane pe baza unei combinații de mai mulți factori”, explică pentru agenţia Tass, CEO-ul Iuri Anoșko.

Interpretarea mersului și micro-expresiilor faciale

Pe lângă mecanismul de stabilire a profilului, sistemul prevede posibilitatea examinării trecătorilor și printr-un software de interpretare a mersului şi micro-expresiilor faciale și de identificare a obiectelor periculoase și a substanțelor interzise.

„Poate identifica în mod fiabil și prompt potențialele amenințări la adresa societății”, scrie Tass, adăugând că forțele de poliție ruse au comandat deja sistemul de supraveghere, de care ar fi interesate chiar și companiile private, sugerând adoptarea lui în aeroporturi, gări, stadioane și alte locuri aglomerate.

De la distopie SF, la realitate

Toate acestea seamănă foarte mult cu multe opere de science-fiction distopice, , însă în realitate sunt tehnologii unice și controversate, disponibile și în Occident.

Dacă nu au fost încă utilizate într-un mod integrat și omniprezent pentru supravegherea predictivă, așa cum se pare că se va întâmpla foarte curând în Rusia, acest lucru se datorează obstacolelor puse de autoritățile naționale și transnaționale, care militează pentru protecția vieții private.

În China, mai multe anchete jurnalistice internaționale au documentat adoptarea de către guvern a unui sistem de supraveghere tehnologică similar cu cel anunțat astăzi în Rusia.

Potrivit Washington Post, în noiembrie anul trecut, Israelul ar fi folosit un sistem similar pentru a monitoriza palestinienii din Cisiordania.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol