1 octombrie 2020, 6:58

Nu e prima oară când taximetriștii protestează. Care sunt nemulțumirile lor

În ultimii ani, serviciile de transport în sistem ride sharing au devenit din ce în ce mai cunoscute în București, fapt ce a provocat nemulțumiri taximetriștilor. Cei din urmă reclamă că nu există o reglementare prin care serviciile de transport în sistem ride sharing să plătească taxe la stat.

Taximetriștii doresc ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, modificare care se referă la posibilitatea de a sancţiona pe cei care execută transport public de persoane şi în special transport în regim taxi, fără autorizaţie.

De aceea, taximetriștii au avut un șir de proteste, sperând că autoritățile le vor asculta cerințele și vor face schimbări ale cadrului legislativ.

Unele dintre cele mai vocale manifestații din ultimele ani sunt:

Martie 2012:  Se anunța că între 7.000 și 9.500 de autoturisme, aparținând operatorilor sau taximetriștilor independenți, vor participa la mitingul de protest în Piata Constituției, urmând ca apoi să plece pe traseul Bulevardul Națiunilor Unite-Unirii-Universitate-Piața Romană-Piața Victoriei-Bulevardul Titulescu-Podul Basarab-Splaiul Unirii.

Aprilie 2012: Peste 1.500 de taximetriști s-au strans și pe 3 aprilie, în Piata Constituției, pentru a cere aprobarea legii de interzicere a activității companiilor de taximetrie din alte localități care operează în Capitală.

Noiembrie 2017: Atunci a fost doar un protest online, prin care un șofer le cerea celorlalți să lase recenzii negative unui post de radio, deoarece difuzase o reclamă a concurenței.

Decembrie 2017: Protestatarii cereau eliminarea serviciilor de tip Uber, Taxify, sau BlaBlaCar, în aceeaşi zi în care Curtea Europeană de Justiţie le-a încadrat la categoria transport de persoane şi la o zi după ce Primăria Capitalei le-a interzis în Bucureşti.

Iunie 2018: Protest al taximetriştilor în zona Gării de Nord din Bucureşti. Aceştia s-au strâns încă de la primele ore ale dimineţii în zona Gării de Nord, în apropierea Ministerului Transporturilor. Ei solicită modificarea Legii Taximetriei, eliminarea pirateriei.

Ianuarie 2019: Bucureștiul a fost paralizat de un protest spontan al taximetriștilor contra UBER. Şoferii au blocat traficul în centrul Capitalei. Taximetriştii s-au adunat în zona parcului Tineretului din Bucureşti, apoi s-au îndreptat spre Piața Victoriei, pentru a îşi striga nemulțumirile în fața Guvernului.

Februarie 2019: Protestul a început la ora 9.00, în fața Guvernului, fiind parcate peste 1.500 de mașini.

Chiar și astăzi a avut loc un protest al transportatorilor, iar organizatorii susţin că întregul lor domeniu riscă să fie blocat, întrucât Guvernul nu și-a respectat promisiunea de a adopta încă două ordonanţe de urgenţă.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.