28 aprilie 2024, 10:46

Nu-i așa că nu știai? Fredonatul muzicii poate fi un exercițiu pentru sănătate. Poate cel mai simplu…

Stăm cu căștile pe urechi și încercăm să ținem pasul cu muzica. Poate că nu rostim toate versurile, dar ne străduim să ținem linia melodică. Fredonăm. Iar doctorii ne spun acum că acest lucru este benefic pentru sănătate.

Există o mulțime de afirmații despre sănătate în legătură cu fredonatul. Acestea includ reducerea stresului, ajutându-vă să respirați mai ușor, ameliorarea congestiei sinusurilor, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea stării de spirit. Sunt o mulțime de beneficii potențiale pentru un lucru care vine destul de natural pentru majoritatea dintre noi.

Poate ceva atât de simplu să fie cu adevărat sănătos? Iată ce știm până acum.

“Zumzetul” este peste tot în jurul nostru

Fredonarea este probabil legată de cele mai vechi amintiri ale noastre de confort și îngrijire, deoarece îngrijitorii liniștesc copiii cu cântece de leagăn și fredonări. Bebelușii, incapabili să înțeleagă vorbirea, preiau informațiile melodice, ceea ce face ca fredonatul să fie una dintre primele noastre forme de legătură prin sunet.

Pe măsură ce creștem, fredonăm atunci când suntem fericiți, stânjeniți, nemulțumiți sau în acord cu cineva. Mmm. Hmm.

Adesea fredonăm inconștient melodii, chiar și pe cele care nu ne plac, prin oglindirea a ceea ce auzim. Unele melodii pot chiar să ne rămână în cap dacă conțin “cârlige” și repetiții. Și, să recunoaștem, fredonarea este utilă și atunci când nu ne putem aminti cuvintele.

Apoi, există melodii care includ fredonarea, cum ar fi The Humming a Enyei, hit-ul anilor ’90 Mmm Mmm Mmm Mmm Mmm Mmm al trupei Crash Test Dummies sau Retrograde a lui James Blake.

Ce se întâmplă atunci când fredonăm?

Când fredonăm, creăm un sunet de zumzet cu gura închisă. Forțăm aerul să treacă prin corzile vocale (termenul mai nou pentru corzile vocale), făcându-le să vibreze și să producă sunet. Putem controla înălțimea sunetului prin ajustarea tensiunii faldurilor vocale pentru a fredona o melodie.

Toate aceste vibrații probabil că ne stimulează nervul vag (de fapt avem doi), parte a sistemului nostru nervos parasimpatic. Acesta este sistemul nervos care calmează și restabilește funcțiile corpului, cum ar fi ritmul nostru cardiac, digestia și respirația.

Oamenii fredonează adesea ca o modalitate de a se relaxa. Ritmul lor cardiac poate scădea și variabilitatea ritmului cardiac poate crește. Variabilitatea ritmului cardiac se referă la ușoara fluctuație în timp între fiecare bătaie a inimii. O variabilitate mai mare a ritmului cardiac este asociată cu o sănătate mai bună.

Atunci când fredonăm, undele sonore oscilante pot afecta, de asemenea, sinusurile, ducând la creșterea nivelului de oxid nitric în nas. Un studiu a constatat o creștere de 15 ori mai mare a oxidului nitric nazal în urma fredonării în comparație cu expirația în liniște. Oxidul nitric este implicat în toate, de la funcționarea creierului și a sistemului imunitar până la fluxul sanguin către plămâni și excitarea sexuală.

Bun pentru rinitele alergice

Într-un alt studiu, cercetătorii au analizat persoane cu rinită alergică (cum ar fi persoanele cu alergii la polen sau praf). Atunci când fredonau, aceștia aveau niveluri mai ridicate de oxid nitric nazal și aveau mai puține probleme cu sinusurile în comparație cu cei care expirau în tăcere.

De asemenea, fredonatul conduce la unele efecte psihologice neașteptate. Printre acestea se numără o mai mare conștientizare a corpului și „decentrarea” – capacitatea de a se separa de gânduri, emoții și senzații.

Ce ziceți CHIAR de cântat?

Fredonarea joacă, de asemenea, un rol important în incantație. Un exemplu este în vechea tehnică de meditație bhramari pranayama (care poate implica fredonarea în timp ce închideți ușor urechile cu vârful degetelor).

Se crede că incantarea a tot felul de sunete și rugăciuni diverse îi conectează pe practicanți la tărâmul spiritual și le induce sentimente de pace.

Cântatul are beneficii cognitive, cum ar fi conștientizarea și stări modificate de conștiință, cum ar fi fluxul – un sentiment de a fi absorbit și profund concentrat asupra unei activități. De asemenea, incantarea reduce stresul.

Pe scurt

Fredonăm din multe motive diferite, ceea ce sugerează că aceste vocalize comune joacă un rol important în viața noastră.

Este fredonatul sănătos? Este nevoie de mai multe cercetări. Dar fredonatul ne face să ne simțim bine, ne îmbunătățește starea de spirit, ne distrage atenția de la sarcinile plictisitoare și poate fi folosit chiar și pentru practica spirituală.

Fredonare fericită! Sau zumzăială. Sau…ce vreți voi!

Sursa: Study Finds/The Conversation


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol