29 martie 2024, 8:09

Nu mai fugiți după fentă!  Psihiatrul Gabriel Diaconu ne explică “operațiunile psihologice” ale Rusiei

Într-o postare pe Facebook, medicul psihiatru Gabriel Diaconu dezvoltă câteva argumente în problema războiului psihologic care are loc acum, de la luptele și invazia Ucrainei la prețurile carburanților din România. “Principala unealtă de manevră, acum, a Rusiei, în războiul informațional, este șantajul”, spune el.

Anatomia unei lovituri la ficat psihologică

Principala unealtă de manevră, acum, a Rusiei, în războiul informațional, este șantajul.

În operațiuni psihologice, de mai bine de jumătate de secol, serviciile secrete rusești – care probabil au investit cel mai mult în astfel de mijloace dintre serviciile de informații din Europa – folosesc modelul MICE.

Fiecare literă a acestui acronim reprezintă un cuvânt:

M = money (bani)

I = ideologie (administrarea doctrinei)

C = coercion/ coerciție (șantaj, kompromat, atacul la caracter, decredibilizarea persoanei)

E = ego (jocuri psihologice, exploatarea vanității, nevoia de divertisment, emoționalitatea maselor)

Invazia Ucrainei, știm astăzi din surse solide, a fost intens plănuită de Kremlin, care nu și-a făcut ascunse intențiile privind demantelarea puterii de la Kiev încă dinainte de pandemia de COVID. Neprevăzutul, în schimb, elementul surpriză, a fost anvergura la care Putin a dus lucrurile, dincolo de prognozele inițiale care ridicau, în matrice RAV (riscuri/ amenințări/ vulnerabilitate) probleme doar în zona Donbas-ului. De altfel, majoritatea canalelor OSINT remarcă, în aceste săptămâni, că dincolo de puterea de foc derulată pe cele trei axe de intrare, pare că și generalii lui Șoigu au fost luați prin surprindere de ”cerințele” țarului.

Ce  urmat este deja vizibil: niciun oraș ucrainean mare nu a căzut, pierderile militare rusești sunt majore, ”operațiunea militară specială” s-a transformat într-o porcărie sângeroasă care încalcă toate legile războiului, implică atacuri asupra unor obiective civile, cu sechestrarea populației în urban, carnagiu și suferință. Putin speră, astfel, să îngenuncheze în balta de sânge pe care-a creat-o forțele ucrainene opozante.

Împotriva lui Ucraina a dus, încă de la început, un război psihologic foarte eficace, îndeosebi digital. I-au folosit toate slăbiciunile. L-au făcut de râs. L-au transformat din ditamai liderul într-un balon de săpun. Când a căzut internetul în Ukraina, Elon Musk a trimis StarLink. Când Putin a încercat să infiltreze Telegram, unde sunt multe canale de newsfeed video, Pavel Durov (fostul creator VKontakte și creatorul Telegram), a ieșit într-o declarație publică de sprijin la adresa Ucrainei, dublată de-o donație generoasă de 10 milioane de Euro.

Mii de tone de echipamen militar continuă să intre în Ucraina, iar cei peste 2 milioane de fugari din calea morții șenilate defășurate de Țarul nebun și-au găsit vecinii cu brațele deschise.

În mod clar, regimul lui Putin se clatină.

Astfel că, în turbarea lui, dictatorul și-a înăsprit cerințele asupra oligarhilor din preajma lui, respectiv serviciilor care n-au înregistrat niciun punct de avantaj pe domeniul informării/ dezinformării.

Zilele acestea vicepreședintele american, Kamala Harris, desfășoară un scurt turneu pe flancul de Est NATO, însemnând Polonia și România. Secretarul de stat Blinken, șeful diplomației americane, a făcut și el un turneu de susținere a țărilor aflate pe linia de conflict. Pentru Putin, prezența acestor oameni e o aducere aminte a faptului că are zilele numărate.

Este deloc întâmplător, deci, că la doar 24 de ore până la venirea Kamalei Harris în România, respectiv Polonia, arhitecții haosului să pună în scenă un atac raider pe teritoriul celor două țări, cu participarea/ complicitatea altor țări sau actori privați, folosiți în orb.

Folosirea în orb înseamnă că oamenii nu știu când fac, ce fac, de ce fac, și către ce scop final.

Intră în scenă un benzinar din Beiuș care crește prețul la pompă. Dar nu doar el. Intră în scenă benzinarii de dimensiuni mici/ mijlocii care s-au trezit că li se cer prețuri la vrac de peste 8 lei, în urmă cu 48 e ore.

Marți un astfel de benzinar a venit la mine într-o maximă criză de agitație că, la 8 lei, afacerea lui e pe butuci. Vorba lui Taleb, în Lebăda neagră, uneori în viață e bine să aștepți neprevăzutul, deși abia după aceea poți să înțelegi, de fapt, ce s-a întâmplat. Suntem condamnați să înțelegem uneori realitatea doar la timpul trecut.

Mesajul otrăvit lansat de agenții de influență ruși a însemnat exploatarea unei breșe de vulnerabilitate. Pe de o parte marii operatori de benzinării din România sunt protejați: stocuri, bugete, spațiu financiar de reziliență. Pe de altă parte, s-au socotit rușii, o bună parte din operatorii comerciali folosesc sub-contractori, benzinari care cumpără la cisternă.

Ca să vă faceți o idee, un benzinar mediu are un rulaj anual la 50 – 80 de milioane de Euro, din care marja de profit este în jur de 1 – 1.5%. Drept urmare aici era de lovit. Tot ce ai de făcut e să destabilizezi acest spațiu, și efectul în avalanșă va deveni vizibil.

România, la nivel național, a suferit un impact meteoric în urma acestui demers de dezinformare/ șantaj. Dar suntem în dimineața lui martie 2022, lucizi, și rezoluți să recuperăm controlul.

Pe de o parte este clar că, pentru o perioadă, prețul carburanților și al energiei va rămâne crescut. Pe de altă parte re-evaluarea RAV, în contextul războiului din Ucraina, este obligatorie, mai ales cunoscute fiind operațiunile, dar și actorii, atât vizibili cât și mai din umbră ai regimului Putin pe teritoriul nostru.

Singurul fericit al zilei de ieri, spre seară, a fost George Simion care, după ce-a avut un ”protest al camionagiilor” eșuat lamentabil, s-a bucurat pentru câteva ore că-l bagă și pe el cineva în seamă pe facebook. A visat, probabil, că vineri face vifor fix pe convoiul oficial care o aduce pe Kamala Harris la Cotroceni. Rareori a avut România un personaj atât de previzibil, însă, și atât de năuc despre filmul în care trăiește.

Întăriți-vă, căci vom mai avea multe momente grele până să răzbim. Dar – vă promit – merită. În primul rând că, prin ceea ce facem, susținem mamele și copiii Ucrainei. În al doilea rând că, prin ceea ce suntem, ne spălăm identitatea de neam de rușinea de-a fi fost, vreodată, un stat comunist. Trei la mână, această generație de români este mult emancipată tehnologic.

Și unde România a primit un pumn în plex, deunăzi, băieții noștri de la IT care au copilărit jucând Counterstrike le pregătesc tovarășilor un răspuns pe cinste.

(în imagine, google trends ieri privind interesul pentru carburant/ război. Se observă clar că e crescut în zona Satu Mare și Harghita)

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol