28 noiembrie 2022, 19:58

Nu s-au suspendat vizele, dar măcar s-au scumpit

Consiliul Europei a adoptat o decizie care suspendă integral acordul de facilitare a eliberării vizelor dintre UE și Rusia. În consecință, cetățenilor ruși li se vor aplica normele generale ale Codului de vize.

Acest lucru va duce la o creștere a taxei pentru cererea de viză de la 35 EUR la 80 EUR, la necesitatea de a prezenta documente justificative suplimentare, la creșterea timpului de prelucrare a cererilor de viză și la norme mai restrictive pentru eliberarea vizelor cu intrări multiple.

Decizia urmează să intre în vigoare la data adoptării și se va aplica începând cu 12 septembrie 2022.

Context

Acordul de facilitare a eliberării vizelor dintre UE și Rusia a intrat în vigoare la 1 iunie 2007. Scopul său a fost de a facilita eliberarea vizelor de scurtă ședere (nu mai mult de 90 de zile într-o perioadă de 180 de zile) pe bază de reciprocitate.

La 24 februarie 2022, Consiliul European a condamnat în termenii cei mai fermi agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, exprimându-și solidaritatea deplină cu Ucraina și cu poporul ucrainean. La 25 februarie, UE a adoptat noi măsuri restrictive împotriva Rusiei, precum și suspendarea parțială a acordului de facilitare a eliberării vizelor pentru diplomați, alți funcționari și oameni de afaceri ruși.

De atunci, UE a adoptat măsuri suplimentare pentru a răspunde acțiunilor Rusiei și pentru a sprijini Ucraina și poporul ucrainean. În cadrul reuniunii informale din 31 august, miniștrii afacerilor externe au ajuns la un acord politic pentru a trece la suspendarea integrală a acordului de facilitare a eliberării vizelor.

Suspendarea integrală afectează toate categoriile de călători care vin în UE pentru o ședere de scurtă durată. Comisia urmează să prezinte orientări suplimentare pentru a asigura faptul că această suspendare nu are un impact negativ asupra anumitor persoane care călătoresc în UE în scopuri esențiale, cum ar fi jurnaliștii, disidenții și reprezentanții societății civile.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol