21 iunie 2024, 3:24

Nu v-ați săturat de conspirațiile cu ploșnițe?

Dacă urăști ploșnițele, nu ești singurul. La urma urmei, cui îi plac? Se hrănesc cu sângele tău și o fac noaptea, fiind astfel greu de reperat.

Pare o poveste de Halloween. Acesta este probabil motivul pentru care, în ultimele săptămâni, Franța a intrat în panică ca urmare a afirmațiilor că aceste insecte au pus stăpânire pe orașul Paris.

Sute de articole din presa internațională au relatat despre infestarea care îi neliniștește pe oameni înainte de Jocurile Olimpice din 2024. S-a dovedit însă că unul dintre aceste articole era fals.

Propaganda pro-Kremlin a găsit, se pare, o altă modalitate de a capitaliza o problemă locală occidentală.

Astfel, un articol fals din ziarul regional La Montagne a început să se răspândească pe rețelele de socializare, în care se susținea că există o legătură între problemele asociate cu ploșnițele din Franța și sancțiunile economice impuse Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina, în februarie 2022.

Postările care fac referire la știrea falsă susțin că interzicerea anumitor produse rusești folosite în insecticide a dus la o presupusă „epidemie de ploșnițe”.

Totuși, acest lucru este complet fals: La Montagne a declarat că captura de ecran alăturată este falsă, a relatat AFP.

Nu au existat modificări ale compozițiilor de insecticide autorizate în Franța. În plus, prezența ploșnițelor, deși nu a fost raportată pe scară largă, a apărut cu mult înaintea sancțiunilor împotriva Moscovei.

Cu toate acestea, povestea a fost suficient de convingătoare pentru a ajunge rapid la publicul din estul Parisului, unde susținătorii Moscovei nu au putut rezista să o integreze în eforturile lor sporite de a sprijini Rusia.

Factcheck.bg a raportat că mai multe canale Telegram bulgare au amplificat ideea falsă despre lipsa unui pesticid pentru eliminarea insectelor.

„Franța și-a tras singură un glonț în cap cu sancțiunile împotriva Rusiei”, menționează unul dintre comentarii. Astfel de mesaje au ajuns la mii de utilizatori din Bulgaria și au avut succes și pe Facebook  și X (ex-Twitter), după cum relatează AFP.

Un an de sperieturi cu insecte

A se remarca faptul că acesta este al doilea caz grav de panică provocată de insecte în Europa din 2023. În februarie, după o decizie a Comisiei Europene, internetul a explodat cu zvonuri conform cărora Bruxelles-ul obligă oamenii să mănânce insecte, fără acordul sau cunoștința acestora.

Lipsa de conștientizare a publicului cu privire la astfel de politici provoacă isterie în masă și creează oportunități pe care Kremlinul le poate exploata.

Un jurnalist de la publicația cehă Čeští elfové consideră că puterea acestor povești constă în așa-numita „psihologie a dezgustului”.

La fel ca în cazul șarlataniei cu ploșnițele, susținătorii rușilor au folosit frica de pudra din greieri pentru a consolida eurofobia, care este în cele din urmă legată de obiectivul de a slăbi Occidentul și Ucraina.

Cum să evitați aceste capcane

Gândiți-vă întotdeauna de două ori atunci când citiți sau citați surse care par a fi mass-media de încredere. Este mai bine să nu vă bazați pe capturile de ecran din articole.

Încercați să ajungeți la sursa originală și verificați de două ori domeniul pentru a vă asigura că nu este vorba de un articol duplicat.

Nu uitați că trolii Kremlinului sunt pasibili să exploateze orice probleme și scandaluri incendiare care se dezvoltă în Occident și, eventual, să învinuiască refugiații ucraineni.

Examinați în mod critic acoperirea mediatică internațională a acestor evenimente pentru a identifica posibile intenții ascunse, mai ales dacă nu sunt relatări de la fața locului.

Societatea pare destul de sensibilă la temerile legate de insecte în acest moment. Țineți minte acest lucru. Următoarea poate fi chiar după colț, gata să producă alte farse.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol