4 mai 2024, 21:20

Nu vă plac morcovii? Încercați cu struguri! Ajută vederea la fel de bine

Toată lumea știe că morcovii îmbunătățesc sănătatea ochilor. Ați mai văzut iepure cu ochelari? Parcă așa suna bancul. O veste bună vine de la cercetătorii din Singapore, care ne anunță că și strugurii sunt pe lista produselor care ne ajută să vedem mai bine

Cercetătorii, susținuți de California Table Grape Commission, spun că a mânca struguri zilnic, timp de patru luni, pare să îmbunătățească sănătatea ochilor. Motivul? Degenerarea ochilor este atribuită stresului oxidativ, iar strugurii sunt bogați în antioxidanți.

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Singapore au efectuat un studiu la care au participat 34 de adulți. Participanții au fost împărțiți în două grupuri: unul care a consumat zilnic o cană și jumătate de struguri, în timp ce celălalt a mâncat un placebo pe o perioadă de 16 săptămâni.

Grupul care a consumat struguri a prezentat o creștere notabilă a densității optice a pigmentului macular (MPOD), a capacității antioxidante plasmatice și a conținutului total de fenoli, în comparație cu grupul placebo. În schimb, cei care nu au consumat struguri au asistat la o creștere semnificativă a produselor finale de glicare avansată (AGE) dăunătoare la nivel ocular.

Studiul evidențiază faptul că stresul oxidativ și nivelurile ridicate de AGE sunt factori de risc primari pentru bolile oculare. AGE, în special, pot dăuna componentelor vasculare ale retinei, pot compromite funcțiile celulare și pot amplifica stresul oxidativ.

Fiind un rezervor natural de antioxidanți și polifenoli, strugurii pot limita stresul oxidativ și pot obstrucționa formarea AGE. Acest lucru ar putea duce la beneficii potențiale asupra retinei, cum ar fi o creștere a MPOD.

Cercetarea este publicată în revista Food & Function.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol