3 octombrie 2023, 6:59

Număr record de personaje principale feminine din filmele lansate în SUA în 2018

Procentul protagonistelor din cele mai importante filme lansate în 2018 în Statele Unite a atins un nivel record, conform unui nou studiu realizat de Centrul pentru Studiul Femeilor în Televiziune şi Film al Universităţii de Stat din San Diego (SDSU), menționează Agerpres. 

Raportul anual, care a analizat peste 2.500 de personaje din o sută de filme cu cele mai mari încasări în 2018 în Statele Unite, a descoperit că procentul producţiilor având femei în rolurile principale a ajuns în 2018 la 31%, o diferenţă notabilă în comparaţie cu procentul de 24% înregistrat în 2017 şi o creştere uşoară faţă de recordul anterior, de 29%, consemnat în anul 2016.

Personajele feminine în roluri principale au fost mai frecvente în comedii (32%), urmate de drame (29%), filme de groază (19%), SF-uri (10%), filme de acţiune (7%) şi producţii din alte genuri (3%).

”Protagonistele nu mai sunt prezente doar în comedii romantice”, a precizat râzând Lauzen. ”De fapt, ele au fost destul de bine reprezentate în toate genurile. Acesta este un lucru pozitiv deoarece, dacă scade temporar interesul pentru un anumit gen – se întâmplă uneori, cum a fost o vreme cazul comediilor romantice -, nu vom asista la o diminuare dramatică a apariţiilor (feminine) pe ecrane”, a subliniat specialista.

Studiul a descoperit, de asemenea, că reprezentarea de gen într-un film se află de multe ori în corelaţie cu genul persoanelor aflate în echipa de creaţie. Spre exemplu, în producţiile cu cel puţin un regizor şi/sau scenarist de sex feminin, femeile au constituit 57% din numărul total al protagoniştilor, spre deosebire de filmele cu regizori şi/sau scenararişti de sex masculin, în care femeile au alcătuit 21% din totalul protagoniştilor. ”Contează cu adevărat cine deţine acele roluri cheie din spatele scenelor”, a subliniat Lauzen.

Sursa: www.agerpres.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol