22 octombrie 2021, 11:04

Numărul morților de COVID-19 din India ar putea fi de zece ori mai mare decât bilanțul oficial

Numărul deceselor în exces înregistrate în India în timpul pandemiei de coronavirus ar putea fi de zece ori mai mare decât bilanţul oficial, potrivit unei cercetări publicate marţi.

Studiul, realizat de Centrul pentru Dezvoltare Globală din Statele Unite, estimează un număr cuprins între 3 milioane şi 4,9 milioane de decese în plus faţă de numărul preconizat în perioada ianuarie 2020 şi iunie 2021.

Mortalitatea în exces este definită ca diferenţa dintre numărul deceselor înregistrate şi numărul deceselor estimate în aceeaşi perioadă. Este o modalitate mai precisă de măsurare în comparaţie cu doar numărul deceselor de COVID-19 confirmate, potrivit OMS.

”Bilanţul oficial al deceselor în India la sfârşitul lui iunie era de 400.000. Realitatea este, bineînţeles, catastrofal mai gravă”, se mai precizează în studiu.

”Numărul real de decese este probabil de ordinul mai multor milioane şi nu a sutelor de mii, fiind în mod incontestabil cea mai gravă tragedie umană de la separare şi independenţă”, mai precizează studiul.

În 1947 separarea de Imperiul Britanic care a marcat independenţa Indiei şi a Pakistanului a dus la moartea a 1 milion de persoane în urma violenţelor religioase dintre hinduşi şi musulmani.

Studiul a examinat trei surse diferite de date – inclusiv extrapolarea înregistrărilor deceselor din şapte state, unde locuieşte jumătate din populaţia Indiei, şi aplicarea unor estimări internaţionale referitoare la ratele de deces în urma infecţiei cu coronavirus pe categorii de vârste la testele de anticorpi realizate la scară naţională.

Autorii au folosit totodată sondaje în rândul consumatorilor la care au participat 177.000 de familii de pe tot teritoriul Indiei în rândul cărora s-au înregistrat decese recent.

Mulţi epidemiologi au afirmat anterior că rata efectivă a deceselor ar putea fi de câteva ori mai mare, dar guvernul a respins ipoteza ca fiind eronată şi exagerată.

În ultimele săptămâni, câteva state indiene au ridicat bilanţurile referitoare la victimele asociate COVID-19 prin adăugarea aşa numitelor ”decese neprocesate”, scrie agerpres.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.