5 iulie 2020, 16:35

Numărul românilor din diaspora crește tot mai mult. Peste 9.700.000 de cetățeni trăiesc în afara granițelor țării

Ministerul Românilor de Pretutindeni a realizat un stiudiu în urma căruia a putut afirma faptul că peste 9.700.000 de români trăiesc în afara granițelor țării. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă de către ministrul roânilor de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, care a mai specificat și că motivele principale ale emigrării sunt corupția, sărăcia și lipsa de profesionalism a clasei politice. 

Dintre aceștia, aproximativ 5.600.000 se află în Diaspora, diferența în comunitățile istorice (…). Principala solicitare a românilor din afară este starea infrastructurii și când mă refer la infrastructură, mă refer la drumuri, autostrăzi, drumuri, județene, comunale, spitale, investiția și existența unor condiții decente în sănătate și existența școlilor, toate aceste lucruri i-ar determina pe ei să se întoarcă acasă. (…) Motivele cele mai des invocate când vine vorba de România sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului, corupția. Remedierea acestor motive ale plecării lor ar constitui motivul principal pentru întoarcerea în România, însă probabilitatea celor chestionați în următorii patru ani ne arată că un număr mic dintre aceștia își doresc să se întoarcă”, adaugă ministrul, potrivit Mediafax.

Mai mult decât atât, ministrul a mai apreciat și faptul că cifra românilor plecați este „foarte mare”.

Vreau să vă spun că vorbim aici de români care au plecat în perioada `45-`90. Au plecat din cauza unui regim la vremea respectivă, apoi sunt cetățenii care au plecat după `90 și mare parte din ei au plecat în special în țările din UE, după intrarea României în UE”, a subliniat Natalia-Elena Intotero, potrivit Mediafax.

Totodată, datele ministerului mai arată și faptul că bugetul alocat de instituție pentru sprijinirea activităților românilor de pretutindeni și a organizațiilor ministerului, în acest an, este de 13.468.000 lei, o sumă mică în comparație cu importanța acestui minister. Din acest motiv, reprezentanții ministerului au solicitat majorarea acestei sume, la următoarea rectificare bugetară.

Sursă Foto: libertatea.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.