19 mai 2024, 23:16

O activistă pro-Palestina a distrus un tablou istoric cu Lordul Balfour din cauza unei declarații din 1917 VIDEO

Un tablou care îl reprezenta pe Arthur Balfour, semnatar al declarației din 1917 în favoarea unui „camin național pentru poporul evreu” în Palestina, a fost distrus de activiștii Palestine Action în cadrul Trinity College de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, scrie BFMTV.

În timp ce era secretar de stat britanic pentru Afaceri Externe, el a semnat o declarație celebră în 1917 în favoarea înființării unui „camin național pentru poporul evreu” în Palestina. Un document adesea prezentat ca bază pentru crearea viitoare a Statului Israel în 1948.

Grupul denunță un „genocid” în Gaza

Într-un videoclip postat pe rețelele de socializare Palestine Action, activista a stropit fața politicianului britanic cu vopsea roșie „simbolizând vărsarea de sânge a poporului palestinian de la publicarea Declarației Balfour în 1917”. Ulterior, ea a tăiat pânza pictată în 1914 și păstrată de universitatea britanică.

„El a cedat patria palestiniană – pământ pe care el însuși nu l-a putut ceda”, a spus grupul într-un comunicat.

Prin activismul său, Palestine Action dorește mai ales ca compania israeliană de arme Elbit Systems să își înceteze activitatea, în special în Marea Britanie. Potrivit grupului, „Sprijinul Marii Britanii pentru continuarea colonizării Palestinei nu a slăbit din 1917”, referindu-se la istoria recentă și la războiul dintre armata israeliană și Hamas palestinian din Gaza , pe care el îl descrie drept „genocid”.

Teritoriul palestinian, unde locuiesc 2,4 milioane de oameni, a fost scena unei ofensive majore israeliene de la atacul fără precedent al mișcării teroriste Hamas în Israel, din 7 octombrie.

Acest atac efectuat de comandouri ale mișcării islamiste palestiniene s-a soldat cu 1.160 de morți în Israel, majoritatea civili, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale. Operațiunea de răzbunare a Israelului, care a promis anihilarea Hamas, a provocat moartea a 30.878 de persoane în Fâșia Gaza, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății al Hamas.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol