22 septembrie 2020, 4:21

O altă față a lui Caragiale. Misterele celui mai mare dramaturg român

Pe tot parcursul vieții sale, Ioan Luca Caragiale a ținut tot timpul ca viața sa personală să nu fie asociată în niciun fel cu propria operă. Motivul pentru care marele dramaturg a ales să țină pentru sine detalii personale cu privire la familie sau prieteni are legătură cu una din observațiile scriitorului, care a descoperit că niciunul dintre autorii vremii erau cunoscuți mai mult prin prisma poveștilor lor de viață, decât pe baza lucrărilor lor.

Așa se face că, dramaturgul a decis să-și construiască propria poveste. Însă, în toată această ficțiune se regăsesc și frânturi de adevăr. Caragiale nu a încercat, așa cum era de așteptat, să își idilizeze copilăria, ci uneori a prezentat aspecte ale vieții sale în nuanțe mult mai negre și în aceeași notă ironică cu care s-a făcut remarcat.

I.L Caragiale, din neam de plăcintari balcanici

A făcut haz de necaz și a maximizat ideea originii sale umile, prezentându-se ca parte din plebeu în fața celor mai cunoscute personaje ale vremii. Unul dintre cele mai cunoscute exemple este acela că a afirmat mereu că se trage din neam de „idriot” (locuitor al insulei grecești Idria), scoțând evidență partea amuzată a acestui aspect, potrivit Historia. 

Mai  mult decât atât, Caragiale afirma mereu că neamul său era unul de plăcintari balcanici, ce aveau capetele teșite din cauza tăvilor pe care le purtau pe creștet, obicei transmis din generație în generație. Cu toate acestea, realitatea era cu totul alta. Bunicul lui Caragiale, Ştefan Caraialis, era un bucătar de origine greacă ce a avut onoarea de a găti pentru domnitorul Ion Caragea și care a ajuns în București odată cu suita acestuia, din cel mai renumit cartier aristocrat al Constantiopolului. Și, chiar dacă nu a făcut parte dintr-un neam boieresc, Ștefan bucătarul era unul dintre cei mai bogați grei ai epocii.

Tatăl lui I.L. Caragiale, Luca Caraialis, a fost crescut de asemenea la curtea lui Caragea, iar frații acestuia Costache și Iorgu Caragiale, născuți în România, au fost parte a elitei teatrului românesc, numărându-se printre fondatorii acestuia, Costache fiind chiar primul director al Teatrului Național din Bucureștii lui 1852.

Nici originile mamei lui Caragiale nu erau demne de neluat în seamă. Aceasta făcea parte dintr-o familie de negustori greci din Brașov, a căror rude erau extrem de bogate, printre care se numărau artiști sau personalități de seamă precum pictorul academizant Constantin Lecca sau Ecaterina Momolo, mătușa putred de bogată a scriitorului.

Dilema nașterii lui I.L. Caragiale

Un alt aspect mitizat privind viața lui Caragiale se leagă și de locul nașterii acestuia. Scriitorul a menționat adesea că se născuse într-un cătun din Prahova, mai exact în Haimanale, nuanță care a fost exploatată la maxim în referințele auto-compătimitoare ale dramaturgului, care făceau trimitere la un destin plin de realizări mărunte, a unui om fără susținere, a unui om de pripas.

În realitate, Caragiale s-a născut pe 30 ianuarie 1852, în casa unuia dintre secretarii ce se ocupa de contabilitatea averii mănăstirii Mărgineni, casă care se afla în satul din apropierea edificiului.

În acest timp, Luca tatăl devenise avocat și mai apoi judecător la Ploiești, o meserie care nu mai avea nicio legătură cu familia „de pripas” pe care o menționa dramaturgul, mai menționează Historia. 

Cel mai mare dramaturg român avea „patru clase primare”

Modestia fără margini a scriitorului l-a făcut să mărturisească faptul că: „Nu am decât patru clase primare pe care pot să le justific”. De fapt, cunoştinţele și studiile acestuia erau mult mai vaste. Caragiale a încheiat școala primară și gimnaziul în Ploiești, urmând ca mai apoi să urmeze un an de liceu la București.

Sursă foto:

ziarulmetropolis.ro

ro.wikipedia.org

timpul.md

monitorulneamt.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.