17 aprilie 2024, 1:36

O, brad frumos, dar nesănătos!

Este momentul de fericire în familie, când toți participă la împodobirea lui. Este un simbol, căruia i-au fost dedicate versuri, melodii, povești și filme. Dar pomul de Crăciun are și partea lui de vești proaste, care să ne strice cheful. Indiferent că vorbim despre brazii naturali sau despre cei artificiali, un lucru este cert: ne pot afecta sănătatea!

Oricât ar suna de ciudat, există niște simptome asemănătoare febrei fânului care îi sunt atribuite bradului de Crăciun.

Problemele respiratorii au apărut în săptămânile premergătoare Crăciunului și la scurt timp după 25 decembrie, perioadă ce corespunde aducerii  bradului în casă.

Conform unui studiu realizat  în Marea Britanie, 35% dintre cei chestionaţi prezintă în perioada sărbătorilor de iarnă o serie de simptome, specifice febrei fânului, iar de vină ar fi chiar bradul de Crăciun. Şi cu cât bradul este mai mare, cu atât te poţi simţi mai rău.

Numit Sindromul Bradului de Crăciun, simptomele includ mâncărimi ale nasului, lăcrimarea ochilor, respirație șuierătoare, tuse, dureri în piept, letargie și insomnie, și, mai rar, chiar pneumonie.

Brazii naturali pot colecta o cantitate mare de polen de la alte plante înainte de a fi tăiați. Acest lucru poate declanșa simptome de astm și rinită alergică odată ce sunt aduși acasă, mai ales în interior.

Brazii artificiali pot provoca, de asemenea, simptome de astm și de alergie, deoarece acumulează praf, acarieni și chiar mucegai în perioada de depozitare.

Mucegaiul eliberează spori care pot provoca alergii persoanelor sensibile, aducerea pomului în casă creând mediul perfect pentru dezvoltarea acestora.

Sindromul este, ce-i drept, mai frecvent la cei care sunt predispusi la alergii, inclusiv febra fânului și la bolnavii de astm.

Sursa foto: PexelsPixabay

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol