16 iulie 2020, 6:13

O bucată din Zidul Berlinului a fost adusă la Bucureşti. „Românii sunt parte integrantă a narațiunii anti-comuniste”

Germania celebrează săptămâna aceasta 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. În Berlin sunt programate peste 200 de ceremonii, iar în întreaga Europă sunt organizate evenimente speciale. Pentru a marca momentul, o bucată masivă din Zidul Berlinului a fost adusă la Bucureşti de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

Dan Dungaciu

Dan Dungaciu. Sursă foto: Digi 24

„Românii au fost și sunt parte integrantă a narațiunii anti-comuniste și pro-europene”

Piesa va fi expusă în curtea Academiei Române şi va fi dezvelită joi, 7 noiembrie, în prezența premierului României, președintele Academiei Române, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ambasadorul Germaniei în România și ambasadorul României în Germania. După dezvelirea și inaugurarea bucății din Zidul Berlinului, Aula Academiei Române va găzdui o dezbatere intitulată „Căderea Zidului Berlinului şi Revoluţia română din decembrie 1989”.

Dan Dungaciu, directorul Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu”, consideră că românii sunt parte integrantă a mișcării anti-comuniste. „La 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, Academia Română aduce la Bucureşti o bucată din celebrul zid pentru a arăta tuturor că românii au fost şi sunt parte integrantă a naraţiunii anti-comuniste şi pro-europene, începută la Leipzig/Berlin şi încheiată la Timişoara/Bucureşti”, a declarat directorul ISPRI pentru Agerpres.

Decebal Mohîrță

Decebal Mohîrță

„Gestul Academiei Române trimite un puternic mesaj simbolic”

Decebal Mohîrță, student român la o universitate din Germania, explică pentru editiadedimineata.ro semnificația pe care o are aducerea unei bucăți din Zidul Berlinului la București. „Gestul Academiei Române de a aduce la Bucureşti o bucată din Zidul Berlinului, la aniversarea celor 30 de ani de la căderea celebrului zid, trimite un puternic mesaj simbolic atât în țară, cât și în străinătate. De asemenea, afirmă că românii împărtășesc astăzi mai mult ca niciodată idealurile și valorile democratice și pro-europene. Luna noiembrie, și în mod special ziua de 9 noiembrie, zi în care Zidul Berlinului a cazut au o semnificație deosebită mai ales pentru țările din Europa de Est și inclusiv pentru România. Este ziua în care un sistem deschis, bazat pe valorile europene ale lumii liberale, a învins un sistem închis bazat pe teroare. Această victorie a eliberat poporul german și i-a permis existența într-o singură societate unită. Evenimentele de la vreme aceea din Europa au avut un impact decisiv în Revoluția română din 1989, moment unic și important în istoria noastră, ce ne-a permis întoarcerea la valorile democratice și reorientarea naturală a poporului român către Europa. Sper ca evenimentul de dezvelire şi simpozionul intitulat «Căderea Zidului Berlinului şi Revoluţia română din decembrie 1989» vor aminti românilor importanța si seminificația evenimentelor petrecute în Europa în anul 1989, și vor consolida orientarea noastră către normalitate, în ciuda valurilor recente de populisim și extremism politic apărute în vest.”, transmite tânărul.

Surse fotografii cover foto: PS News, B1, Monitorul de Suceava, TVR, Jurnal Spiritual


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.