27 aprilie 2024, 4:30

O carte de bucate de 500.000 de euro

O ediție rară a „Viandier” de Taillevent, estimată la 500.000 de euro, va fi scoasă la licitație la Christie’s, Paris, scrie FranceTVInfo.

Ediția rară a lui „Viandier” este datată 1495.

“Viandierul”, atribuit lui Guillaume Tirel, cunoscut sub numele de Taillevent (1310-1395), este considerat a fi prima carte de bucate în limba franceză și cea mai cunoscută carte din Evul Mediu.

O ediție incunabulară a acestei lucrări, tipărită la Lyon în jurul anului 1495, va fi scoasă la licitație valoarea estimată fiind între 400 000 și 600 000 de euro.

Cartea este punctul culminant al vânzării unei părți din biblioteca belgianului Pierre de Crombrugghe, numită „Le Festin de Pierre”. Pasiunea sa „atât pentru arta culinară, cât și pentru bibliofilie – o combinație între gust și cunoaștere – se află la originea celei mai faimoase colecții gastronomice de limbă franceză aflată în mâini private”, se laudă Christie’s într-un comunicat de presă.

Guillaume Tirel, cunoscut sub numele de Taillevent (1310-1395), bucătar al regilor Carol al V-lea și Carol al VI-lea, și-a pus semnătura pe această colecție de rețete, alcătuită de la sfârșitul secolului trecut.

“Viandierul” a trecut prin zeci de ediții până în 1615. Acest exemplar, „o frumoasă tipărire incunabulară în format cartonat”, potrivit casei Christie’s, este opera unui maestru tipograf din Lyon, Martin Havard.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol