23 aprilie 2024, 10:47

O cauză a psoriazisului, descoperită de cercetători din Australia

O cauză a psoriazisului a fost descoperită de o echipă de cercetători de la Universitatea Naţională Australiană. Boală inflamatorie a pielii este provocată de o mutație genetică.

Cercetătorii au explicat că au descoperit o copie mutantă a genei IKBKB responsabilă pentru provocarea psoriazisului – o boală cronică inflamatorie a pielii caracterizată de pete roşii solzoase şi de mâncărimi.

Studiul realizat de aceștia mai arată că pacienții care prezintă două copii ale genei care a suferit mutaţii pot dezvolta artrită psoriazică, o boală ce provoacă dureri articulare, rigiditate şi umflături.

Oamenii de știință speră să găsească un tratament pentru psoriazis

Oamenii de ştiinţă speră ca această descoperire revoluţionară să ducă la îmbunătăţirea diagnosticului şi la găsirea unui tratament pentru pacienţii cu psoriazis şi artrită psoriazică.

Chelisa Cardinez de la Facultatea de Ştiinţe Medicale John Curtin din cadrul ANU, coautoare a studiului, a declarat că, prin utilizarea unui model de şoarece, echipa a descoperit că mutaţia IKBKB a cauzat o funcţie anormală în celulele T de reglementare (T-reg).

„Aceste celule sunt considerate în mod normal paznicii sistemului imunitar. Cu toate acestea, am descoperit că această mutaţie modifică funcţia acestor celule, determinându-le să contribuie la inflamaţie şi să favorizeze apariţia bolii.

Prin dezvoltarea unei mai bune înţelegeri a genei IKBKB şi a rolului pe care îl joacă în favorizarea apariţiei acestor boli, am putea fi cu un pas mai aproape de găsirea, într-o bună zi, a unui tratament, ceea ce ar oferi o nouă speranţă pentru sute de mii de australieni”, a adăugat cercetătoarea.

Conform ONG-ului Psoriasis Australia, peste 1,6 milioane de australieni trăiesc cu această boală şi aproape o treime dintre ei suferă de depresie. Un studiu internaţional publicat în anul 2021 a arătat că prevalenţa psoriazisului la nivel global este de 2-3%, ajungând până la 11% în unele ţări din nordul Europei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol