4 septembrie 2023, 13:31

O ciupercă dăunătoare afectează lemnul casei din Mihăileni a lui George Enescu

Casa din Mihăileni în care a trăit marele compozitor şi violonist George Enescu este supusă unor intervenţii de urgenţă, după ce o ciupercă dăunătoare a atacat agresiv lemnul din interiorul acesteia, a declarat, pentru AGERPRES, arhitectul Şerban Sturza, care este şi preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio.

Potrivit acestuia, lucrările au fost demarate de curând, cu avizul Ministerului Culturii, pentru a limita efectele produse de Merulius lacrymans.

‘Este o ciupercă care a atacat multe clădiri istorice. Aş menţiona Peleşul, dar şi multe altele’, a afirmat Sturza.

Preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio susţine că dăunătorul a găsit mediul propice de dezvoltare urmare a umidităţii ridicate şi materialelor din care este construită casa.

El susţine că locuinţa mamei lui Enescu este construită din lut cu paie, pe o structură de rezistenţă din lemn de stejar, care are stâlpi şi nişte grinzi şi care este ramforsată cu nişte nuiele pe diagonală.

Casa din Mihăileni a aparţinut bunicilor după mamă ai lui George Enescu, preotului Ioan Cosmovici şi soţiei sale, Zenovia.

Acolo, s-a născut, în 1839, mama compozitorului, Maria Cosmovici, devenită mai târziu Maria Enescu. Tot acolo, Maria Enescu a şi murit, în martie 1909.

Având în vedere că părinţii lui Enescu, Costache şi Maria, s-au despărţit (Costache rămânând la Cracalia şi Maria Enescu la Mihăileni), toate vacanţele pe care George Enescu le făcea în România le împărţea în mod egal între casa tatălui de la Cracalia şi casa mamei de la Mihăileni.

Sursa foto: Radio România Actualități


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol