29 martie 2024, 15:02

O corabie veche, descoperită în adâncuri, a blocat lucrările de extindere a plajei din Eforie Sud

Descoperire inedită făcută în timpul operațiunii de lărgire a plajei din Eforie Sud. Scafandrii au găsit în zona numită Capul Turcului câteva resturi de lemn din structura unei corăbii, dar și bucăți de metal, cel mai probabil cupru.

Ministerul Culturii va trebui să emită un aviz şi abia apoi va putea continuă înnisiparea. Documentul însă nu poate fi emis deocamdată pentru că nu există scafandri profesioniști, care să fie şi arheologi atestați, așa cum cere legea în astfel de situații.

Epava, estimată ca având o vechime de aproape 200 de ani, trebuie cercetată acum de scafandrii arheologi.

Fotografiile au fost obținute cu ajutorul unui robot subacvatic de compania care lucrează la extinderea plajelor. Se observă coastele de lemn ale unei ambarcațiuni și o piesă metalică. Cum fundul mării este sit arheologic, muncitorii au oprit orice lucrare în zonă.

Epava se află la aproximativ 40 m în larg, față de linia actuală a țărmului, la o adâncime de 2 m și jumătate„, a declarat Marius Stamat, constructorul plajei lărgite.

Lucrările s-au oprit în momentul în care tehnicienii au ajuns cu aspiratorul de nisip lângă vestigiile subacvatice. Corabia e cunoscută de arheologii amatori de la Constanța, care fac scufundări cu turiștii.

Se presupune c-ar fi undeva sfârșit de secol 19, inclusiv după modul de construcție. Este o epavă de lemn, iar coca, opera vie, este acoperită cu tablă de cupru„, spune Cosmin Brinzeanu, scafandru amator arheolog.

În jurul epavei, autoritățile au instituit o zonă de protecție de câteva mii de metri pătrați. Nicio navă tehnică nu poate să între în perimetrul arheologic.

Ministerul Culturii trebuie să emită un aviz pentru ca lucrările să continue. În plus, este nevoie și de un arheolog scafandru acreditat, care să analizeze amănunțit tot ce se află acolo.

Trebuie văzut ce este acolo, de fapt, cât mai aproape de actualitate. Măcar materialul: este metal, este lemn și dacă se poate coborî și se pot colecta date„, susține Aurel Mototolea, director Muzeu Istorie și Arheologie Constanța.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol