28 mai 2024, 16:36

O descoperire despre astm, făcută de o echipă de cercetători din Marea Britanie

O descoperire despre astm a fost făcută de o echipă de cercetători din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, care au anunțat că au înțeles o cauză care stă la baza multor probleme provocate de această afecțiune.

Oamenii de știință britanici au explicat că celulele ce căptușesc căile respiratorii sunt presate până la distrugere în timpul unui atac.

Cercetătorii de la Kings College London au declarat pentru revista Science că medicamentele care previn acest lucru, mai degrabă decât să gestioneze consecințele acestuia, ar putea întrerupe ciclul de daune.

Căile respiratorii ale persoanelor cu astm sunt sensibile la factori declanșatori precum polenul, animalele de companie și exercițiile fizice. Acestea se inflamează sau se umflă, provocând simptome precum tusea, respirația șuierătoare și lipsa de aer.

Medicamentele existente sau inhalatoarele pot reduce această inflamație și pot ajuta la menținerea căilor respiratorii deschise. Însă, atacurile repetate de astm pot provoca cicatrizarea permanentă și îngustarea căilor respiratorii. În timpul unui atac, mușchii netezi care înconjoară căile respiratorii încep să se strângă și să se încordeze, ceea ce se numește bronhoconstricție.

Soluția pe care speră să o găsească cercetătorii

Echipa de la Kings College London a studiat acest proces în detaliu, folosind șoareci și mostre de țesut pulmonar uman. Cercetătorul principal, profesorul Jody Rosenblatt, a declarat că bronhoconstricția a deteriorat mucoasa căilor respiratorii, ceea ce duce la inflamații pe termen lung și la infecții ce provoacă mai multe atacuri. Până acum, această deteriorare a mucoasei fusese trecută cu vederea, a declarat ea, conform BBC.

„Această căptușeală epitelială este prima linie de apărare a organismului împotriva unor lucruri precum infecțiile și, cu toate acestea, este deteriorată în timpul atacurilor de astm.

Există această rană constantă care se întâmplă – este un cerc vicios. Dacă putem bloca daunele, sperăm că acest lucru ar putea împiedica apariția atacurilor”, a declarat profesorul Rosenblatt.

Un posibil tratament preventiv pe care cercetătorii îl explorează este un element numit gadoliniu, care pare să ajute – cel puțin la șoareci. Însă, oamenii de știință au spus că este nevoie de mult mai multă muncă pentru a vedea dacă acesta ar putea fi suficient de sigur și eficient pentru a fi încercat la oameni – iar acest lucru va dura mulți ani.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol