21 iunie 2024, 6:28

O destinație turistică din Spania introduce o taxă pentru a descuraja turismul

Nu doar locuitorii din Barcelona s-au săturat de turiști.  Și cei Santiago de Compostela, destinația celebrului pelerinaj spaniol Camino de Santiago, vrea să introducă o taxă turistică pentru a limita supraaglomerarea.

„Vreau ca Santiago de Compostela să nu mai fie doar o destinație turistică și un parc tematic”, spune primarul, citat de Wales Online.

Populara destinație din comunitatea autonomă Galicia din nord-vestul Spaniei a primit aproape 440.000 de „pelerini” în 2022. Numărul său mediu anual de vizitatori depășește 300.000.

Drumeții parcurg o gamă largă de rute de pelerinaj care pornesc din Spania, Franța și Portugalia și se termină la catedrala din secolul al IX-lea a orașului. Pentru creștini, bazilica romanică este considerată a fi locul de înmormântare al Sfântului Iacob cel Mare, unul dintre apostolii lui Iisus.

Învestită luna trecută în funcția de prima femeie primar al orașului, Goretti Sanmartín, din partea Blocului Naționalist Galician (BNG), a anunțat planuri de promovare a turismului durabil și de transformare a orașului Santiago de Compostela într-un loc mai bun pentru localnici, potrivit agenției spaniole de știri Europa Press.

Ideea unei taxe turistice a fost prezentată hotelierilor de către fostul primar al orașului Santiago, Xosé Sánchez Bugallo, în luna aprilie, relatează postul de radio spaniol La Cadena SER.

A fost propusă o taxă regională care ar putea fi introdusă în 2025. Aceasta ar urma să fie percepută ca taxă de noapte de către hoteluri și este posibil să coste între 0,50 și 2,50 euro, în funcție de tipul de cazare.

Se crede că taxa ar putea strânge între 2,5 și 3 milioane de euro pe an pentru Santiago, sumă care ar merge pentru întreținerea centrului istoric al orașului.

Primarul Sanmartín a reluat ideea în discursul său de învestitură, în care a prezentat planurile pentru un „turism conștient” în oraș.

„Vreau ca acest municipiu să nu mai fie doar o destinație turistică și un parc tematic”, a spus ea, potrivit Europa Press.

„Vreau un Santiago din care să nu fie nevoie să fugă din cauza turismului necontrolat. Aspirăm să… ne bucurăm de un sector turistic bogat și prosper, dar și de un oraș confortabil și respirabil.”

Ea a precizat că asigurarea de locuințe pentru localnici va fi, de asemenea, o prioritate.

Intrarea în Catedrala din Santiago de Compostela este gratuită, dar vizitatorii pot plăti o taxă de 12 euro pentru a avea acces complet la muzee, turn și clopotniță.

Taxele turistice nu sunt un concept nou în Spania. Barcelona a introdus o taxă în 2012, care a crescut constant de atunci. În aprilie 2024, aceasta va crește la 3,25 euro pe noapte.

Valencia intenționează, de asemenea, să introducă o taxă turistică în cursul anului viitor, cu o valoare cuprinsă între 0,50 și 2 euro, pentru a contribui la un turism durabil.

Locurile de cazare de vacanță din Insulele Baleare din Spania (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera) sunt, de asemenea, supuse unei taxe, care poate ajunge până la 4 euro pe noapte în sezonul de vârf.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol