Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că lansează cercetări privind o inflamație a ficatului observată la copiii din Marea Britanie și chiar Spania, scrie LeParisien.
Această hepatită care nu a mai fost niciodată identificată în trecut, afectează în principal copiii sub 10 ani. Unele cazuri au necesitat transferul la o secție specializată în boli hepatice. Alții – șase, până în prezent – au fost supuși unui transplant de ficat.
New Disease Outbreak News from @WHO:
Acute hepatitis of unknown aetiology – the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland https://t.co/Cdd5zITDIG
— Maria Van Kerkhove (@mvankerkhove) April 15, 2022
În total, Marea Britanie a raportat 74 de cazuri de hepatită acută la Organizația Mondială a Sănătății, potrivit unui ultim bilanț făcut public vineri. „Dintre cazurile confirmate, 49 sunt în Anglia, 13 în Scoția și celelalte în Țara Galilor și Irlanda de Nord”, detaliază agenția de securitate sanitară din Marea Britanie. Cinci cazuri confirmate sau posibile au fost raportate și în Irlanda și trei în Spania, potrivit OMS, care așteaptă noi rapoarte în zilele următoare. Nu au fost înregistrate decese.
Care sunt simptomele
Boala în cauză se manifestă prin simptome depistate în multe forme de hepatită. Agenția pentru Siguranța Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) le enumeră pe cele principale: „urină închisă la culoare, scaune gri pal, mâncărimi ale pielii, îngălbenirea ochilor și a pielii, dureri musculare și ale articulațiilor, temperatură ridicată, oboseală anormală, pierderea poftei de mâncare și dureri de stomac”.
Hepatita, la propriu, este o inflamație a ficatului. „Este cauzată de inflamația enzimelor hepatice, adică celulele sunt ucise în ficat și markerii cresc, iar aceasta este de obicei urmată în general de icter”, spun specialiștii. Este deci o întrebare în acest caz specific de hepatită, în sensul că ficatul este organul afectat în principal, dar nu a fost depistată nicio hepatită virală cunoscută (de la A la E) la copiii afectați.
Ce ar putea să cauzeze această nouă boală?
Sunt studiate mai multe piste, deoarece hepatita „poate fi virală, indusă de medicamente sau chiar alimentară”, explică cercetătorii. OMS a subliniat că virusul Covid-19 sau un adenovirus, care a fost activ în ultimele săptămâni în Marea Britanie, au fost detectate „în mai multe cazuri”. Cu toate acestea, rolul lor „nu este încă clar”, continuă organizația. „Este o coincidență faptul că copiii afectați sunt purtători de Covid-19? Este foarte posibil”. Studiile vor trebui să stabilească acest lucru. „Sunt studiați și alți factori neinfecțioși, cum ar fi cauza alimentară.
Singura certitudine este că legătura cu vaccinul Covid a fost exclusă, acesta din urmă nefiind administrat niciunuia dintre cazurile confirmate din Marea Britanie.
UPDATE
Cazuri de hepatită au fost depistate la copii din alte trei ţări europene, a anunţat marţi Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), relatează AFP.
”În urma cazurilor semnalate de hepatită acută de origine necunoscută de către Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie” la începutul lunii aprilie, ”au fost raportate cazuri suplimentare și la copii în Danemarca, Irlanda, Ţările de Jos”, a indicat agenţia europeană într-un comunicat de presă.
Nouă cazuri suspecte au fost identificate şi la copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 6 ani în Alabama, Statele Unite, potrivit ECDC.
”Investigaţiile continuă în toate ţările care raportează cazuri. În prezent, cauza exactă a hepatitei rămâne necunoscută”, notează ECDC, dar anchetatorii britanici ”consideră că o cauză infecţioasă este cea mai probabilă având în vedere caracteristicile clinice şi epidemiologice ale cazurilor”.
Vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că se aşteaptă la noi cazuri în zilele următoare şi a raportat deja cel puţin cinci în Irlanda şi trei în Spania.
Contactată de AFP, ECDC nu a furnizat detalii privind numărul de cazuri pe ţară. Nu au fost raportate decese, dar unele cazuri din Marea Britanie au necesitat transplant de ficat.
”Investigaţiile de laborator ale cazurilor au exclus hepatitele virale de tip A, B, C, D şi E în toate cazurile”, potrivit ECDC.
Regatul Unit a raportat iniţial la 5 aprilie, la OMS, 10 cazuri de hepatită severă în Scoţia, înainte de a raporta un total de 74 de cazuri trei zile mai târziu, potrivit organizaţiei ONU.
Dintre cazurile din Marea Britanie, ”multe au prezentat semne de icter”.
”Unele dintre cazuri au raportat simptome gastrointestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree şi vărsături în săptămânile precedente”, potrivit ECDC.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol