19 aprilie 2024, 13:47

O imagine cât 1.000 de cuvinte. Premieră, după al Doilea Război Mondial

La prima vedere, ochiul pică pe niște avioane militare, în misiune. La a doua, probabil ochiul experimentat va remarca locul survolat – poate fi o închisoare, cum, la fel de bine, poate fi un lagăr. Așa și este, un fost lagăr al morții, cel de exterminare de la Dachau, în Germania.

Misiune comună, exerciții militare

Avioanele sunt – în premieră după cel de-al Doilea Război Mondial – israeliene și germane. O misiune militară comună, un exercițiu, la care participă israelieni și nemți începând de luni.

Este o premieră după al Doilea Război Mondial prezenţa avioanelor militare israeliene în Germania, relatează corespondentul Radio România Actualități în Israel.

Exerciții în vreme de pandemie

În acest an, este singurul exercițiu militar în afara granițelor Israelului, din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit declarației purtătorului de cuvânt al Armatei israeliene.

Exercițiul, la care participă aviația militară israeliană, se întinde pe o perioadă de două săptămâni.

Decizia de a participa în acest moment provine din necesitatea menținerii capacităților printr-o instruire continuă și exersarea în condiții de teren necunoscute.

Survolarea lagărului nazist

În declarația unității purtătorului de cuvânt al Armatei israeliene se menționează, ca parte a exercițiului, survolarea fostului lagăr nazist de la Dachau, în memoria victimelor Holocaustului și în apropiere de München, în memoria celor 11 sportivi și antrenori israelieni masacrați de teroriști palestinieni la Jocurile Olimpice din 1972.

Militarii israelieni vor lua parte la o ceremonie memorială specială la Dachau, în prezența ministrului german al Apărării.

Lagărul de concentrare de la Dachau a fost construit în anul 1933, servind ca model pentru toate lagărele naziste ridicate ulterior. A funcționat până la intervenția trupelor americane, la 29 aprilie 1945. În decursul acestor ani, aici au fost închiși nu mai puțin de 206.206 de detinuți. Printre aceștia s-au numărat și 291 de cetățeni români, potrivit stirileprotv.ro.

Originară din România

Sosirea aeronavelor de luptă israeliene în Germania e considerată un eveniment istoric. Delegația israeliană a fost întâmpinată pe aeroport de consulul general al Israelului la Munchen, Sandra Simovich, originară din România (s-a născut la Iași, din părinți născuți în România, ambii medici).

Sandra Simovich a însoțit, de altfel, militarii la unul dintre zboruri, punând la dispoziția publicului imaginile-simbol, care nu mai au nevoie de comentarii.

Sursa foto: Sandra Simovich, consul general al Israelului la Munchen


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol