20 februarie 2020, 0:35

O inscripție misterioasă, veche de peste 2000 de ani a fost descoperită în Munții Țarcu

O inscripție ciudată datând din secolul I, î.Hr. a fost descoperită întâmplător toamna aceasta de un alpinist român, în timpul unei escalade în Munţii Ţarcu din Caraș-Severin. Cornel Galescu a decis să fotografieze ciudata inscripție şi a prezentat-o specialiştilor de la Muzeul Judeţean de Etnografie din Caransebeş. Aceștia la rându lor au trimis colegilor de la Cluj şi unui profesor american, specializat în astfel de descoperiri, urmând ca în primavară să cerceteze întreaga zonă.

sursa: adevărul.ro

„Până acum, am străbătut de-a lung şi de-a latul Munţii Ţarcu şi Muntele Mic. Mi s-a părut miraculos pentru că ştiam, de foarte mult timp, că toată această zonă este încărcată de însemne ale trecutului, zona Gugu – legendele din jurul său, Peştera lui Zamolxe, Vârful Mătania –, dar toate acestea nu sunt decât supoziţii. Cred că toate aceste lucruri pot fi benefice unui turism zonal, pentru că am văzut că, în alte locuri, dezvoltarea turistică este legată uneori de nişte lucruri banale, cum ar fi o peşteră, o inscripţie, care stârnesc interes şi se pot transforma în branduri turistice”, a spus alpinistul Cornel Galescu, cel care a găsit inscripţia, potrivit adevărul.ro.

Alpinistul Cornel Galescu
sursa: expressdebanat.ro

Adrian Ardeţ, directorul Muzeul Judeţean de Etnografie din Caransebeş spune că inscripţia este una străveche şi este deosebit de importantă.

„E foarte importantă pentru că până acum nu au mai fost descoperite asemenea semne în Munţii Banatului. E pentru prima dată când semnalăm aşa ceva la noi în judeţ. Anul viitor vom face o cercetare sistematică. Avem un colectiv format deja, împreună cu Universitatea din Cluj şi cu un profesor american, Jeremy Hutton, care vine, în luna aprilie, în România, special pentru acest lucru. El este specializat în aceste limbi vechi şi mai puţin cunoscute şi ne-a dat şi primele indicii despre inscripţie, care pare a fi una funerară şi ar data din secolul I î.Hr”, a afirmat Adrian Ardeţ.

 

[Sursa imagine: adevărul.ro]

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.