29 martie 2024, 17:10

O insulă din mijlocul municipiului Lugoj va fi redeschisă, după mulți ani în care a fost în paragină

Una din cele mai renumite zone de agrement din județul Timiș, Insula din Cotu Mic, din mijlocul municipiului Lugoj, va fi redeschisă în acestă vară, după mai mulți ani în care a fost în paragină.

Pe insula aflată pe albia râului Timiș, între două brațe ale acestuia, un loc ideal pentru diferite activități sportive și de divertisment, există o bază sportivă cu terenuri de tenis de câmp pentru amatori, un ștrand cu un bazin de înot și mult spațiu verde, cu numeroase specii de plante, arbuști, arbori, păsări și animale mici. Abandonată în ultima vreme și complet neglijată, insula a ajuns în paragină, mai ales după inundațiile de acum doi ani, care au pricinuit stricăciuni mari  digului de apărare și au permis pătrunderea apei pe insulă, scrie pressalert.ro.

Voluntarii de la trei asociații s-au implicat în salubrizarea zonei, dar a fost nevoie și de intervenția unor utilaje pentru a îndrepta terenul și pentru a-l pregăti pentru însămânțare.

Primăria Lugoj a alocat 30 de mii de lei, din bugetul local, pentru a închiria utilajele necesare.

Pentru consolidarea malurilor, s-a cerut și intervenția celor de la Apele Române, spune primarul Claudiu Buciu, citat de RADOR, preluată de g4media.ro.

Zona a fost deja ecologizată și amenajată pentru plantare și însămânțare, iar acum a sosit momentul să fie plantați arborii și arbuștii. Lugojenii cu spirit civic, cărora le pasă de orașul în care trăiesc, sunt invitați să ia parte la acțiune, ca voluntari.

Inițiativa este o acțiune la comun a două proiecte care au ca obiectiv reamenajarea și reactivarea Insulei Cotu Mic din Lugoj. Este vorba despre „Lugojenii își îngrijesc insula”, implementat de Asociația Verde Banat și „Punem Insula pe Harta”, ce aparține de Grupul local de inițiativă „Punem insula pe hartă”, scrie expressdebanat.ro.

Proiectele sunt finanţate prin „Fondul pentru un viitor mai bun în comunităţi” Lugoj, program coordonat la nivel național de Federaţia „Fundaţiile Comunitare din România – FFCR”, finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Timişoara.

În prima fază, zona Cotu Mic va funcționa ca un parc, cu zonă de picnic, pentru plimbări și recreere, iar pentru viitor primăria caută și un investitor care să amenajeze ștrandul și restaurantul și să organizeze activități de agrement.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol