18 aprilie 2024, 13:13

O mănăstire din Austria se mândrește cu una dintre cele frumoase biblioteci din lume

O mănăstire austriacă, izolată în munți, face furori, pe internet, datorită bibliotecii sale uluitoare în stil baroc, extrem de „instagramabilă”. Situată la 250 de kilometri sud-vest de Viena, mănăstirea benedictină Admont are aproape 950 de ani. Cu toate acestea, a reușit să se adapteze timpurilor moderne și tendințelor de pe rețelele de socializare, pentru a-și face loc în sectorul turistic al patrimoniului religios.

Conform site-ului oficial al mănăstirii, biblioteca, în care se găsesc peste 70.000 de lucrări, s-a autoproclamat „cea mai mare bibliotecă monahală din lume”.

Fresce colorate pe tavan, sculpturi din lemn de tei, podele din marmură… toate acestea reprezintă decorul perfect pentru a realiza o fotografie în tendințe: „Am distribuit fotografii și videoclipuri, pe diferite platforme”, în 13 limbi diferite, notează site-ul mănăstirii, care oferă și o vizită virtuală.

Oprah Winfrey, promotor

Punctul culminant a fost atunci când Oprah Winfrey, vedeta televiziunilor americane, a recomandat, cu căldură, membrilor din clubul ei de carte, extrem de influent, o vizită în Admont, la începutul anului 2021.

Ca urmare a acestei strategii de marketing bine pusă la punct, videoclipurile de pe TikTok au avut un mare succes, iar numărul de abonați la contul de Facebook a crescut de la 4.500, în 2018, la 160.000 în prezent.

Succesul este evident și în lumea reală, nu doar în cea virtuală. Obiectivul turistic, extrem de ofertant pentru iubitorii de selfie-uri, a fost plin. Vara trecută, în perioada iunie – septembrie, au fost vândute peste 60.000 de bilete.

Încă de la inaugurarea sa în 1776, biblioteca a fost concepută pentru a impresiona. Cele mai vechi manuscrise datează din secolul al VIII-lea, dar pot fi studiate numai de cercetători.

Este cea mai veche mănăstire ce s-a păstrat în landul Stiria din Austria și aici se află cea mai mare bibliotecă monastică din lume.

Distrusă de un incendiu în 1865

Mănăstirea a fost fondată în anul 1074, deși în 1865 un incendiu a distrus-o aproape complet. Arhivele mănăstirii au ars, însă biblioteca, înființată în 1776, a fost salvată. Reconstruirea mănăstirii a început în anul următor și s-a finalizat abia în 1890.  

Sala bibliotecii are 70 de metri lungime și 14 metri lățime – cu o înălțime fastuoasă de 13 metri. Sunt aici în jur de 70.000 de volume,  însă mănăstirea are în total o colecție de peste 200.000 de lucrări.

Tavanul sălii este format din șapte cupole, decorate de Bartolomeo Altomonte, pe care se spune povestea etapelor umane în evoluția cunoașterii până în momentul culminant al Revelației Divine.

Lumina pătrunde printre cele 48 de ferestre și se reflectă în auriu și alb.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol