19 aprilie 2024, 22:40

O modă printre guverne: căderea prin moțiune. Cum forțează PNL ridicarea

Din 1990 până în prezent, Guvernul României a fost schimbat de cinci ori din cauza moțiunilor de cenzură adoptate în Parlament. De-a lungul timpului, acestea au determinat mai multe controverse politice care au schimbat radical situația țării, astfel iată o scurtă istorie a căderii guvernelor cauzate de drama moțiunilor de ,,neîncredere”.

Din 1992 până în 1996 s-a dezbătut și votat pentru adoptarea a cinci moțiuni de cenzură, semnate de către PNȚCD, PER, PNL-CD, PD, UDMR, PL ’93, PSDR, PAC, PL și FSN, dar în cele din urmă toate au fost respinse. Din 1996 până în 2000 au fost puse în discuție încă patru moțiuni, iar, la fel ca cele precedente, acestea nu au fost puse în aplicare. Între anii 2004-2008, au fost abordate patru moțiuni de cenzură, dar în cele din urmă au fost recuzate. Cele mai multe s-au înregistrat între anii 2008-2012, când au fost realizate 11 moțiuni, dintre care două nu au mai fost dezbătute din cauza retragerii semnăturilor mai multor parlamentari, șapte au fost respinse și doar două adoptate, relatează digi24.ro.

Prima moțiune adoptată a fost pe 13 octombrie 2009, depusă de partidele PNL, UDMR și PSD, s-a mai numit și „11 împotriva României”, primind 254 de voturi pro și 176 contra guvernării lui Emil Boc. În mijlocul campaniei electorale prezidențiale, după căderea guvernului Boc 2, președintele de la vremea aceea, Traian Băsescu i-a propus pe Lucian Croitoru, care a fost respins de Parlament, iar după acesta pe Liviu Negoiță, a cărui proces de înestire a fost înghețat. Astfel, pe 23 decembrie 2009 a fost numit și validat Emil Boc.

A doua moțiune depusă a fost realizată împotriva guvernului Ungureanu, primind 235 voturi „pentru” și nouă voturi „împotriva”, la scurt timp s-a instaurat guvernul lui Victor Ponta. Acesta a trecut prin patru moțiuni de cenzură, două depuse în 2015 și următoarele două în 2016, inițiate de parlamentarii PDL, PNL, PSRO și PPDD, toate fiind respinse.

În 2017, guvernarea lui Sorin Grindeanu a luat sfărșit după ce au fost aprobate moțiunile de cenzură a propriului partid, PSD, și ALDE, spune protv.ro.

Următorul eveniment de acest tip, din istorie, a avut loc anul trecut, când guvernul Vioricăi Dăncilă a fost demis, numărându-se 238 de voturi pentru demitere și patru împotrivă. Prin urmare a fost numit și aprobat premierul Ludovic Orban, care ieri, 5 februarie, a fost demis din funcția de guvernare, fiind al cincilea premier din 1990 până în prezent care a fost dat jos prin moțiune de cenzură.

În urma evenimentelor recente, se dorește atât de către liberali, cât și de președintele Klaus Iohannis determinarea alegerilor anticipate, urmând ca parlamentarii din Partidul Național Liberal să nu voteze învestirea a două guverne succesive. Fostul premier spune că este dispus să negocieze cu celelalte partide, mai puțin PSD-ul.

 

Sursă foto:

promptmedia.ro

digi24.ro

libertatea.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol