23 aprilie 2024, 11:56

O mulţime de ruşi s-a adunat în faţa bisericii din Moscova, unde vineri va avea loc ceremonia de rămas bun dedicată lui Navalnîi

O mulţime de ruşi s-a adunat în faţa bisericii din Moscova, unde vineri va avea loc ceremonia de rămas bun dedicată liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi, care a murit în urmă cu două săptămâni într-o închisoare din Arctica, în circumstanţe neclare. Ceremonia religioasă va avea loc într-o biserică din sud-estul Moscovei, în apropierea locuinţei lui Navalnîi. Apoi, el va fi înmormântat în cimitirul Borisov, din apropiere.

Lungul şir de oameni care au mers la biserica ortodoxă din cartierul moscovit Mariino cu trei ore înainte de începerea ceremoniei de înmormântare a fost arătat de echipa lui Navalnîi pe reţelele lor de socializare.

„Veniţi să vă luaţi rămas bun de la Aleksei Navalnîi dacă sunteţi la Moscova. Cei care din diverse motive nu sunt acolo pentru a o putea face vă vor mulţumi”, scria unul dintre colaboratorii lui Navalnîi, Leonid Volkov, în prezent în exil, pe platforma X.

La ora 12:00 (09:00 GMT) aliaţii politicianului decedat vor da startul unei transmisiuni în direct cu procesiunea funerară, care va începe două ore mai târziu.

În prezent, peste 25.000 de persoane aşteaptă această transmisiune, scrie EFE, preluată de agerpres.ro.

Locul în care urmează să fie înmomântat Aleksei Navalnîi

Printre moscoviţii veniţi să-şi ia rămas bun de la Navalnîi, sfidând avertismentele autorităţilor, pot fi observaţi oameni de toate vârstele, dintre care unii ţin în mână garoafe roşii.

Mai multe camere de supraveghere şi alte dispozitive care pot servi drept inhibitori ai semnalului de internet şi de telefonie mobilă au fost totodată amplasate pe stâlpii de iluminat de la cimitir.

Joi, anumite universităţi au difuzat avertismente pe reţelele de socializare ruseşti adresate studenţilor lor, cărora le cereau să nu participe la demonstraţii având legătură cu Navalnîi, sub ameninţarea exmatriculării.

Poliţia rusă patrulează în cimitirul în care urmează să fie înmormântat Navalnîi, transmite BBC. Ceremonia va avea loc la două săptămâni de când acesta a murit într-o închisoare siberiană, generând acuzaţii din partea susţinătorilor lui şi a unor lideri occidentali că preşedintele Putin ar fi responsabil.

Kremlinul a negat acuzaţiile.

Fostul şef al personalului lui Navalnîi, Leonid Volkov, a declarat pentru BBC că angajaţii de la pompe funebre au fost intimidaţi şi că nu a existat niciun dric disponibil.

Conform publicației Meduza, elevii din Moscova au fost avertizaţi să nu participe la mitinguri. Studenţii ruşi sunt ameninţaţi cu exmatricularea dacă vor lua parte la acţiuni neutorizate de autorităţi.

În biserica în care va avea loc slujba de înmormântare a lui Navalnîi au fost postate afişe prin care cetăţenii sunt avertizaţi că filmările sunt interzise, iar deasupra altarului a fost montată o cameră video.

Poliția trimisă la biserica unde urmează să aibă loc comemorarea lui Aleksei Navalnîi

UPDATE

Trupul neînsuflețit al lui Navalnîi a ajuns la biserică. Ceremonia este decalată, din cauza unei întârzieri în procesul de predare a trupului neînsuflețit al liderului opoziției ruse.

Secretarul de presă al lui Navalnîi, Kira Yarmysh, a declarat, anterior, că trupul neînsuflețit al lui Navalnîi  încă nu a fost predat familiei. Potrivit acesteia, familia lui Navalnîi a mers la morgă la ora 10:00, ora Moscovei, pentru a prelua cadavrul, așa cum era prevăzut, dar încă aștepta predarea acestuia.


UPDATE

Din mulțime se aud voci care scandează ”Putin, asasin!”, relatează Nexta, care postează filmare de la fața locului pe rețeaua X.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol