1 martie 2024, 16:29

O nouă aplicație pentru smartphone-uri lansată în România îi va ajuta pe șoferi să evite gropile din carosabil

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi a găzduit marţi lansarea, în premieră naţională, a SmartRoadSense, o aplicaţie pentru telefoanele mobile care măsoară starea tehnică a drumurilor.

Aplicaţia, la care au lucrat, timp de patru ani, zece cercetători de la Universitatea de Studii din Urbino, Italia, se deosebeşte de celelalte aplicaţii de trafic existente (cea mai cunoscută fiind în prezent Waze) printr-un detaliu care face diferenţa – dacă la celelalte aplicaţii existenţa unei gropi din carosabil trebuie să fie raportată de şofer sau pasager, această aplicaţie înregistrează singură existenţa denivelării.

sursa: twitter.com

Profesorul Alessandro Bogliolo, de la Universitatea de Studii din Urbino, a precizat că este de ajuns să fie instalată aplicaţia pe smartphone şi să fie lăsată deschisă în timp ce se merge cu maşina, iar toate gropile peste care se trece vor fi menţionate pe o hartă online. 

”Dorim să implicăm publicul, cetăţenii să contribuie la sustenabilitatea drumurilor şi infrastructurii drumurilor. Aşa că luăm avantajul telefoanelor inteligente care conţin diferiţi senzori cum este accelerometrul şi pot simţi vibraţiile maşinii, iar în acest fel putem înregistra date despre drumuri, fără intervenţia utilizatorilor prin această aplicaţie. Datele sunt colectate în anonimat şi sunt adunate într-un server şi sunt calculate şi studiate pentru a îmbunătăţi infrastructura şoselelor”, a precizat Bogliolo.

Universitatea Dunărea de Jos, sursa: adevarul.ro

Potrivit conferenţiarului universitar Vlad Ciprian, de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi, aplicaţia oferă gratuit informaţiile privind gropile de pe şosele, informaţii reactualizate la fiecare şase ore, ceea ce înseamnă o adevărată hartă, în timp real, a problemelor de infrastructură, extrem de utilă administraţiilor locale.

România este a treia ţară în care se lansează această aplicaţie, după Italia şi Marea Britanie, aplicaţia având deja mii de utilizatori.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol