25 aprilie 2024, 15:24

O nouă cercetare se va concentra asupra cauzelor profunde ale Long COVID (Covid de lungă durată)

O nouă inițiativă de cercetare va explora dacă persistența coronavirusului în organism joacă un rol în dezvoltarea COVID lung. În cazul Long COVID, simptomele pot dura luni sau chiar ani de zile după o infecție.

Inițiativa de cercetare Long COVID va încerca să determine dacă SARS-CoV-2 este încă prezent la cei care prezintă simptome de lungă durată și, în caz afirmativ, cum ar putea contribui la afecțiunile lor.

Rezistența virusului în organism este una dintre mai multe cauze potențiale ale COVID de lungă durată care sunt investigate de oamenii de știință, scrie Los Angeles Times.

Cercetare Long COVID. Supoziții

Altele includ posibilitatea ca infecția să ducă la probleme de coagulare a sângelui care dăunează sistemului circulator; că, de asemenea, coronavirusul ar putea distruge țesuturile cheie în timpul etapei acute a unei infecții, ceea ce duce la o boală de durată mai lungă; și că virusul declanșează un răspuns imunitar hiperactiv care duce la o inflamație dăunătoare sau determină anumiți anticorpi să atace propriile celule ale pacientului.

Însă, pentru microbiologul Amy Proal, director științific și cofondator al Long COVID Research Initiative, rezervoarele virale care persistă în organism luni sau chiar ani după ce o infecție a dispărut este „cea mai simplă posibilitate de a explica de ce pacienții încă mai au simptome și, în acest sens, este, de asemenea, posibilitatea care ar trebui să fie explorată prima”.

De asemenea, mai există și ipoteza ca organismul să nu recunoască virusul. „Dacă sistemul imunitar nu recunoaște virusul”, a spus ea, este greu de crezut „că acesta va dispărea complet”.

Proiect de 15 milioane de dolari, miza este 100

Noua inițiativă, care a fost anunțată miercuri seară sub auspiciile Fundației de cercetare PolyBio din Medford, Massachusetts, va finanța proiecte ale cercetătorilor de la UC San Francisco, Stanford, Universitatea Johns Hopkins, Harvard, Yale și Universitatea din Pennsylvania, printre alte instituții.

O declarație care anunță lansarea a precizat că peste 15 milioane de dolari au fost angajate până în prezent de un fond de investiții științifice condus de Vitalik Buterin, cofondatorul rețelei blockchain Ethereum, și de Chan Soon-Shiong Family Foundation, care este condusă de proprietarul Los Angeles Times, Dr. Patrick Soon-Shiong.

În total, obiectivul este de a strânge 100 de milioane de dolari pentru a susține inițiativa, potrivit unui purtător de cuvânt al fundației.

Deși oamenii de știință vor lucra în laboratoarele lor existente, ei se vor ține la curent unii pe alții cu descoperirile lor și vor face schimb de idei, a declarat Proal.

Cercetătorii au învățat multe despre coronavirus în ultimii doi ani și jumătate, dar rămân alte multe necunoscute de descoperit.

„Pacienții suferă”

Nu există o modalitate ușoară de a diagnostica sau de a trata sindromul, care poate cuprinde o gamă largă de simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, dureri în piept, palpitații cardiace, diaree, oboseală și deficiențe neurologice, cum ar fi „ceața cerebrală”, în care este dificil să gândești sau să te concentrezi.

„Pacienții suferă”, a declarat Dr. Joann Elmore, profesor de medicină, politică și management în domeniul sănătății la UCLA. „Vreau să pot diagnostica și trata lucrurile, iar noi nu avem încă dovezile necesare și mi se pare foarte frustrant.”

Potrivit datelor colectate de Biroul de recensământ al SUA și analizate de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor, se estimează că 1 din 13 adulți din întreaga țară se confruntau cu simptome de lungă durată la începutul lunii august.

În cadrul acelui studiu, COVID lung a fost definit ca având simptome care durează trei luni sau mai mult și care nu au fost experimentate înainte de infectare.

Unele simptome persistente, cum ar fi pierderea mirosului, sunt mai particulare pentru COVID-19 și, prin urmare, mai ușor de legat de o infecție anterioară. Dar alte simptome sunt mai greu de identificat.

„Dar oboseala?” a spus Elmore. Se datorează aceasta unei COVID de lungă durată, „sau este un simptom pe care mulți dintre noi îl pot simți după izolarea socială din ultimii doi ani?”.

Un lucru pe care medicii îl știu este că efectul COVID lung ar putea fi enorm.

„Dacă afectează chiar și 1% dintre persoanele care au avut COVID într-o populație de mărimea SUA, este vorba de o cantitate uriașă de oameni”, a spus Elmore. „Este devastator”.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol