21 mai 2024, 1:08

O nouă exploatare de magneziu se deschide în România (în condițiile în care UE importă din China)

Vești bune. În condițiile în care UE importă 90% din magneziu din China, în România se va deschide o nouă exploatare. Europa va relua extragerea magneziului, pentru prima oară după mai mult de 10 ani, în contextul în care UE încearcă să-și reducă dependența de importurile de materii prime critice din China, scrie Financial Times. Zilele trecute autoritățile de la București au acordat discret licența companiei Verde Magnesium, firmă din București aparținând fondului de investiții american Amerocap.

Verde Magnesium, scrie FT, intenționează să investească 1 miliard de dolari într-o mină dezafectată de magneziu de lângă Oradea, construind instalații de procesare alimentate cu energie regenerabilă și reciclând și aluminiu.

UE importă peste 90% din magneziul necesar din China, acesta fiind esențial pentru producția de aliaje ușoare de aluminiu, folosite la vehicule și ambalaje.

Bernd Martens, președinte al Verde Magnesium și fost director la Audi, a declarat pentru Financial Times că mina și uzina din România vor ajuta UE să-și atingă obiectivul unei independențe mai mari în privința metalelor vitale pentru tranziția verde.

Compania vrea să înceapă producția până la finalul lui 2027 și să atingă 90.000 de tone pe an, adică 50% din necesarul UE sau 9% din producția globală.

Mina din Bihor a fost închisă în 2014, la acel moment fiind ultima funcțională din Europa.

Cu toate că România nu știe exact ce resurse de materii prime critice are, o analiză SWOT din ”Strategia României pentru Resurse Minerale Neenergetice orizont 2035”, ajunsă pe masa guvernului în ultima sa ședință, arată că există indicii privind existența acestora pe teritoriul țării, scrie cursdeguvernare.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol