18 iunie 2022, 1:38

O nouă sursă de energie verde. Cum se obține energia electrică din mixarea apelor dulci cu cele sărate

O echipă de cercetători americani au dezvoltat o nouă tehnologie prin care ar putea oferi, în mod sustenabil, cantități uriașe de energie electrinică folosind diferența de salinitate apărută la vărsarea râurilor în mare.

Noile instalații care vor urma să fie instalate la punctele de vărsare în mare a râurilor și fluviilor nu vor schimba cu nimic mediul înconjurător, deoarece nu au componente care să presupună amensajarea unor baraje, ci se folosește doar de curgerea naturală a apei.

Raționamentul cercetătorilor are la bază principiul de funcționare al bateriilor cu sodiu, apa dulce și sărată fiind direcționată în mod alternant printr-o serie de panouri cu electrozi.

Astfel, energia electrică este obținută atunci când doi ioni de sodiu și clor din electrozii bateriei sunt dizolvați în apa dulce provenită din râu, iar procesul este asemănător cu cel al unui acumulator auto.

Potrivit argumentelor cercetătorilor, sistemul nu are efecte adverse asurpa apei sau a mediului înconjurător și poate fi folosit oriunde este disponibilă o sursă de apă dulce, chiar și în cazul apei reziduale din canalizarea oraşelor. Mai mult decât atât, se pare că dacă acest sistem va fi amplasat în compretarea uzinelor de tratare a apei, sistemul ar putea acoperi parțial necesarul de energie al echipamentelor de filtrare, estimat în Statele Unite aproximativ 3% din consumul total de electricitate, potrivit Descoperă.

În prezent, tehnologia permite generarea electricității la un nivel de 0.65 KWhr per metru cub de apă dulce amestecată cu apă de mare și depinde de procesarea unui volum cât mai mare de apă pentru rezultate concrete. Se pare că, cercetătorii mai au de lucrat până la a putea realiza un astfel de sistem ce ar putea fi introdus la scală comercială. Tototdată, oamenii de știință mai au de remediat și câteva aspecte legate de randamentul bateriei, durabiliatatea în timp, cât și eficiența acesteia.

Sursă Foto: daytour.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol