CITIRE

O nouă sursă de finanțare pentru antreprenori R...

O nouă sursă de finanțare pentru antreprenori – crowdfunding

Crowdfunding-ul este o metodă de atragere a fondurilor necesare derulării unei afaceri prin care vinzi înainte de lansarea propriu-zisă a acesteia produsele sau serviciile pe care le oferă.

În general, acest tip de finanțare se derulează printr-o campanie prin care apelezi la cunoștințe, prieteni și comunitate pentru susținerea ideii tale de afaceri.

Crowdfunding-ul presupune prezentarea și vânzarea produselor sau a serviciilor afacerii și oferirea unei recompense în schimbul acestei vânzări. Sistemul de recompense reprezintă o atracție aparte a acestei metode de finanțare.

Beneficiile crowdfunding-ului

Testarea ideii

Prin aceasta metodă poți testa foarte ușor cât de bine funcționează ideea ta de afacere. În felul acesta crowdfunding-ul se transformă practic și într-o analiză de piață prin care poți afla cât de util este comunității produsul sau serviciul pe care îl oferi prin afacerea respectivă.

Îmbunătățirea ideii

Eviți riscul de a te arunca într-o afacere care poate să nu aducă succesul pe care ți-l dorești. În cazul în care cererea pentru produsele sau serviciile tale nu este suficient de mare te poți redresa rapid și să le îmbunătățești fără a fi pierdut sume importante de bani.

Identificarea clienților

Crowdfunding-ul funcționează și ca o promovare timpurie. În cazul în care campania va avea succes vei construi deja o bază de clienți, iar demararea afacerii va fi mult mai facilă atunci cand deja vei fi cunoscut.

Finanțare fără datorii sau responsabilități

De multe ori apelarea la alte surse de finanțare cum ar fi creditele bancare sau fondurile guvernamentale/europene poate fi o corvoadă și implică mai multe riscuri. Prin crowdfunding nu este necesară returnarea sumelor primite sau asumarea unor condiții destul de dificile pentru o afacere la început de drum.

Principalele platforme de crowdfunding din România

  1. Startarium.ro

O initiațiativă ImpactHub și ING, lansată în 2016, dedicată în mod exclusiv inițiativelor antreprenoriale.

  1. Sprijina.ro

Această platformă sprijină atât proiecte personale, cât și idei de afaceri. Platforma cuprinde mai multe categorii de proiecte care pot fi finanțate, cum ar fi afaceri mici, sport, educaţie, animale, mediu şi călătorii.

  1. We-are-here.ro

We are here este o platformă dedicată evenimentelor și proiectelor creative sau educaționale.

Crowdfunding pentru ONG-uri

Crowdfunding-ul poate fi o sursă de finanțare și pentru proiecte sociale. Nu puține sunt ONG-urile care au apelat la această metodă pentru a derula proiecte specifice activității lor.

Platformele de crowdfunding care vin în sprijinul proiectelor sociale sunt Bursa Binelui și Pot Si Eu.

Bursa Binelui este o inițiativă BCR prin care sunt susținute ONG-urile care au nevoie de sprijin financiar pentru desfășurarea proiectelor, iar donațiile făcute sunt necomisionate.

Pot Si Eu e platforma prin care ONG-urile pot găsi susținere în comunitățile din care fac parte pentru a pune în aplicare idei și proiecte cu impact social.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.